Tips om je schoenen lang mooi te houden

Ben jij zo’n persoon die elke paar maanden weer nieuwe schoenen moet kopen omdat de oude schoenen niet mooi meer zijn, of zelfs omdat je oude schoenen alweer kapot zijn gegaan? In dat geval doe je er goed aan om dit artikel eens door te nemen.

Met dank aan Van Arendonk Schoenen voor onderstaande tips.

In het geval dat je te kleine schoenen in bezit hebt, is het alsnog mogelijk om deze passend te maken.

Het passen van de schoenen

Als je merkt dat je schoenen snel stuk gaan, is het misschien mogelijk dat je regelmatig iets te kleine schoenen aanschaft. Hierdoor gaan ze knellen en dit zorgt er voor dat de schoenen minder lang mee gaan. Bovendien is het lastig om kleine schoenen aan te trekken, wat er vaak voor zorgt dat de hiel van de schoen kapot gaat. Om de hiel mooi te houden, is het gebruik van een schoenlepel wellicht handig.

In het geval dat je te kleine schoenen in bezit hebt, is het alsnog mogelijk om deze passend te maken. Daarbij moet je natuurlijk geen kinderschoenen kopen met als doel deze te vergroten naar maat 43, dat gaat weer wat te ver. Om je schoenen wat passender te maken kan je een poosje rondlopen in deze schoenen met dikke sokken die vochtig zijn. Als de sokken eenmaal droog zijn (terwijl je ze nog aan hebt) zal je merken dat de schoenen beter naar je voeten vormt.

Ook is het mogelijk om naar een erkend schoenmaker of schoenhersteller te gaan. Deze kan in sommige gevallen je schoenen verbreden of wat losser kloppen op knelpunten. De schoenmaker kan in veel gevallen ook overweg met andere leren materialen, zoals bomberjacks, riemen of tassen.

 

Verzorging sneakers

Verschillende schoenen hebben natuurlijk verschillende verzorging-methodes. Schoenen van leer en sneakers behandel je vanzelfsprekend niet op dezelfde manier. In het geval van vieze sneakers, dien je deze absoluut niet in de wasmachine te doen! Dit kan alleen in enkele uitzonderlijke gevallen, daar bijvoorbeeld de lijm los kan laten. In het geval dat je sneakers een wat vies worden, is een doekje, een beetje zeep en water al voldoende. Bij vuil tussen de naden kan je een tandenborstel gebruiken om dit weg te borstelen.

 

Verzorging leren schoenen

Voor leren schoenen zoals glad leer, suède of nubuck gelden verschillende reinigingsmethodes. Suède herenschoenen zoals die van Floris van Bommel zijn het lastigst om te verzorgen aangezien deze snel vuil aan trekken. Ook neemt suède erg snel vocht op. Spuit suède leren schoenen eerst in met een beschermende spray, waarna je de schoen daarna voorzichtig borstelt. Zo zorg je er voor dat de vezels niet op elkaar blijven plakken. Bij nubuck schoenen volg je dezelfde richtlijnen als bij suède.

Glad leer kan je in de meeste gevallen met een borstel schoonmaken, mits de veter verwijderd is, anders kan deze in de weg gaan zitten. Voor de meeste leren schoenen is schoenpoets genoeg om deze weer een prachtige uitstraling te geven. In enkele gevallen (zoals vet leer of wit leer) is er een andere verzorging nodig, zoals het insmeren met leervet of bijenwas. Kijk het nog even na van te voren als je er niet zeker van bent en vraag zeker naar advies als je de schoenen koopt.

 

Verzorging laarzen

Als je aantal hoge laarzen in de kast hebt staan die een beetje slap beginnen te hangen, is het wellicht interessant om laarzenspanners te kopen. Laarzenspanners kunnen er aan bijdragen dat de schacht mooi recht blijft. Spuit de laarzen ook zeker in met een beschermende spray. Voor kostbare laarzen zoals de outdoor laarzen van Dubarry is het zeker van belang om deze goed te verzorgen voor jarenlang draagplezier!

Bron: Van Arendonk Schoenen

One thought on “Tips om je schoenen lang mooi te houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *