Mens en Gezondheid

 

     Hans Anders   Drogisterij     Flinndal    Zorgkiezer    Zorgthuiswinkel         Bekijk nu
De invloed van planeten op gezondheid en ziekte
Heeft de maan invloed op het krijgen van kanker? Heerst Jupiter over de lever? Sommigen zijn er heilig van overtuigd. En historisch gezien niet zonder reden. Medische astrologie is de leer van de invloed der hemellichamen op de gezondheid en een van de oudste takken van wetenschap. Een wetenschap die de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan. Voor velen is dat reden genoeg om de bevindingen van de astrologen van weleer serieus te nemen. Toch is het niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen naar een medisch astroloog te gaan. InhoudEeuwenoude wetenschap De astrologie heeft zich altijd beziggehouden met de vraag welk verband er bestaat tussen de lotsbestemming en de stand van de hemellichamen. In de oudheid werden de planeten trouwens ook als sterren beschouwd. Het duiden ervan noemde men indertijd sterrenwichelarij. Al in de tijd van Abraham deden de Chaldeeën aan astrologie. En van Hippocrates is deze uitspraak: ‘Geen arts kan zonder astrologie.' Vooral Copernicus heeft zijn steentje bijgedragen aan het voortschrijdend inzicht in de wetmatigheid van de loop der sterren en planeten.Filosofie van de astrologie Gelet op het voorgaande vinden velen de conclusie gerechtvaardigd dat de geleerden steeds opnieuw een verband hebben gezien en gelegd tussen de macrokosmos en de microkosmos. Tegenwoordig wordt astrologie als een pseudowetenschap beschouwd, althans door de meeste westerse wetenschappers. In de geschiedenis van de mensheid komen de basisprincipes van de astrologie echter tot op de dag van vandaag steeds terug.Invloed Bestaan er parallellen tussen het hemelgewelf en het menselijk lichaam? Is die invloed merkbaar en verifieerbaar, zoals ook de weersinvloeden, het klimaat en het wisselen van de seizoenen mogelijk een impact hebben op lichaam en geest? De medische astrologie houdt zich bezig met dat soort zaken en zet de eeuwenoude én hedendaagse bevindingen in voor het welzijn en de gezondheid van mens en dier.Elementaire krachten In de westerse astrologie onderscheidt men vier elementen, ofwel de oerkrachten van de schepping: aarde, water, vuur en lucht. Ook in de twaalf tekens van de dierenriem zijn die oerkrachten terug te vinden.Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok. Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen. Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter. Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Planeten, gezondheid en ziekte In de medische astrologie zijn tien planeten belangrijk. De vijf klassieke planeten plus de zon en de maan, hoewel de laatste twee in astronomisch opzicht geen planeten zijn, en de drie transsaturnale planeten. De zeven klassieke planeten zijn: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus. De drie transsaturnale planeten zijn: Uranus, Neptunus en Pluto. Elke planeet heerst telkens in een bepaald teken van de dierenriem. Afhankelijk van de plaats die de planeet inneemt in de zodiak hebben de krachten van die planeet invloed op de gezondheid. Een voorbeeld: als Mercurius in Tweelingen staat, treden er vaak oogstoornissen op, waarbij voor de dierenriem geldt dat elk teken eveneens invloed uitoefent op het lichaam.Diagnose Voor het stellen van een diagnose is het belangrijk dat de astroloog het tijdstip van de geboorte en de geboorteplaats van de consultant kent. Met een van de astrologische sterrenboeken wordt vervolgens de stand van de hemellichamen opgezocht op dat tijdstip. De astroloog leest het grondpatroon af, waarna hij de gegevens in verband brengt met de gezondheidsklachten. Als de kwalen overeenstemmen met wat er in de horoscoop staat, is er in medisch opzicht een astrologische diagnose gesteld.Therapie Er zijn tal van therapieën, afhankelijk van de plaats die de verschillende planeten innemen in de tekens van de dierenriem, waarbij de invloed van Jupiter een bijzondere rol wordt toegedicht.Invloed van de planeten op gezondheid en ziekte Hieronder volgen de tien planeten (de zeven klassieke en drie transsaturnale) opgesomd, waar ze in het lichaam heersen en voor welke aandoeningen ze onder andere verantwoordelijk kunnen zijn.Mercurius Mercurius zwaait de scepter over het centrale zenuwstelsel, de zintuigen en de ademhalingsorganen, waaronder de longen. Ook speelt deze planeet een grote rol in de manier van communiceren en spreken. Aan Mercurius gerelateerde ziekten:astma bronchitis longontsteking neuralgie overgevoelige zintuigen VenusVenus oefent invloed uit op de slijmvliezen, huid, klieren en aderen. Aan Venus gerelateerde ziekten:huid- en slijmvliesaandoeningen aambeien hormonale afwijkingen spataderen Mars Mars heerst over de lichaamstemperatuur, de rode bloedlichaampjes, de spieren en pezen. Aan Mars gerelateerde ziekten:Jupiter Jupiter beïnvloedt sterk de lever en de bloedsomloop. Hoewel het de planeet van de geneeskracht is, worden er allerlei kwalen aan toegeschreven. Aan Jupiter gerelateerde ziekten:Saturnus Saturnus gaat over de galblaas, de nervus vagus, het skelet, het gebit, de haren en huid. Chronische klachten zijn vaak te wijten aan deze planeet. Aan Saturnus gerelateerde ziekten:Zon De Zon heerst over de levenskracht en beïnvloedt het hart, de rug en de ogen. Aan de Zon gerelateerde ziekten:Maan De maan is verantwoordelijk voor de voortplantingsorganen, de klieren en het lichaamsvocht. Aan de Maan gerelateerde ziekten:maagklachten klieraandoeningen kanker menstruatieproblemen lymfestuwing UranusUranus heerst specifiek ook over de ogen. Aan Uranus gerelateerde ziekten:oogaandoeningen chorea minor (sint-vitusdans) spierspasmen epilepsie Neptunus Deze planeet waakt over de zonnevlecht (solar plexus) en de epifyse (pijnappelklier). Aan Neptunus gerelateerde ziekten:verlammingen zwakzinnigheid infecties verslavingen Pluto Pluto staat voor de voorzienigheid en het regeneratievermogen. Aan Pluto gerelateerde ziekten:myomen (vleesbomen) sarcomen wratten Eerst naar de huisarts... Het is niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen een medisch astroloog te consulteren. De huisarts is de aangewezen persoon tot wie men zich moet wenden. Het kan niet genoeg benadrukt worden. De huisarts maakt als eerste het onderscheid tussen ‘ernstig en niet ernstig' en zal de patiënt eventueel doorverwijzen naar een specialist. Eerst moeten de symptomen op een rijtje worden gezet. Er dient een diagnose te worden gesteld. Alleen in samenspraak met de huisarts, en eventueel de specialist, kan ook de astroloog een positieve rol spelen in de behandeling. Lees verder
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
Een simpele appel is supergezond
De appel is het meest bekende en gemakkelijke fruit wat er is en word door heel veel mensen met smaak gegeten. Of het nu in de lunchpauze is of tijdens wachten op de trein, het maakt niet uit want een appel kun je met schil en al, het liefst wel goed gewassen, eten. Wat misschien veel mensen misschien niet weten is dat dit simpele appeltje enorm veel goede voedingsstoffen herbergt en toch eigenlijk wel een beetje miskend is, want een appel is dan wel gemakkelijk maar zeker niet simpel. Een appel voor iedere dag Iedere dag een appeltje, het liefst twee, dat zou nog beter zijn. Want appels zitten boordevol met supergezonde voedingsstoffen en niet te vergeten: vezels (vezels zijn onmisbaar voor ons spijsverteringssysteem). We zijn zo aan appels gewend dat ze eigenlijk niet eens meer zo opvallen en zeker niet gezien worden als een Superfood. En toch is de appel dat wel want wanneer je iedere dag een of twee appels eet dan help je het lichaam daarmee om ernstige ziektes te voorkomen.Variatie is belangrijk Appels overal en gemakkelijk verkrijgbaar. En, in ontzettend veel soorten en smaken. De een wat zoeter en zachter en de ander stevig en ontzettend zuur. De meeste mensen hebben dan ook wel een favoriet onder al die soorten, maar toch zou het beter zijn wanneer je wat vaker ook eens van appel wisselt. Want al die soorten hebben allemaal hun eigen extra gezonde stofjes en kleur. Want ook de kleur van groenten en fruit zegt iets over de inhoud. Zo staat er op Consumed te lezen dat het eten van wit fruit, zoals appels en peren de kans op een beroerte met 52% kan verlagen. Mits men het fruit iedere dag eet uiteraard. Om tot deze conclusie te komen hebben 20.000 mensen zich 10 lang laten volgen.Ook bekend is geworden vanuit diverse studies, dat het eten van appels in verband kan worden gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziektes, kanker (met name longkanker), astma en diabetes type II. Voorop gesteld dat men dan wel de appel met schil eet want in de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Goed wassen is een pré en wanneer het mogelijk is om biologisch geteelde appels te kopen dan heeft dat veruit de voorkeur in verband met de gebruikte pesticiden.Wat zit er in een appel? Polyfenolen Waarvan twee soorten: Floridizine en Florentine xyloglucoside, die in geen enkele andere fruitsoort te vinden zijn. Polyfenolen hebben een antioxidante en ontstekingsremmende werking en bevinden zich voornamelijk in de schil.Quercetine Een van de flavonoïden in appels is genaamd: Quercetine. Deze stof speelt een beschermende rol tegen ziektes als hartziekten en kanker. Quercetine heeft antioxidante eigenschappen en werkt ook ontstekingsremmend. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen met hoge concentraties van deze stof in het bloed minder kans hebben hartziekten en longkanker omdat deze stof er voor zorgt dat de oxidatie van ‘slecht' cholesterol kan worden verminderd. En ook, dat kwaadaardige mutaties van cellen worden tegengegaan. Deze stof vind je voornamelijk in de schil.Voedingsvezels Voedingsvezels in appels, zowel de oplosbare als de onoplosbare, helpen het cholesterolgehalte te verlagen en dragen bij tot een goedwerkend spijsverteringssysteem.Vitamine C De hoeveelheid vitamine C in een appels is maar 5.7 mg, maar de werking hiervan is vergelijkbaar met 1500 mg vitamine C door de antioxidante werking van de appel.Kalium Kalium is samen met natrium heel erg belangrijk voor de vochtbalans binnen en buiten onze cellen.Wees verstandig, eet een appel! Het eten van appels zorgt voor een verlaagd risico op longkanker. Dit geldt ook voor uien. Hoe hoger de consumptie per dag, hoe hoger het verminderd risico. Tot wel 40/50 procent per dag.Het eten van appels geeft een positief effect op astma.Mensen die 5 of meer appels per week eten hebben een aanzienlijk groter ademhalingsvolume dan mensen die nooit appels eten.Appels verlagen het risico op diabetes. De stof quercetine wordt hiermee in verband gebracht die voornamelijk in de schil te vinden is.Ook bij het afvallen hebben appels een positief effect. De oorzaak hiervan ligt in de oplosbare voedingsvezels. Drie appels of peren per dag wordt aangeraden tijdens het afvallen.Appels helpen het cholesterolgehalte te verlagen. De oplosbare voedingsvezels, zo'n 80%, normaliseren het vetgehalte in het bloed en dragen op die manier bij tot het voorkomen van hart en vaatziekten. Twee appels per dag zorgen al voor een risico verlaging van 16%.In de schil bevinden zich de meeste antioxidanten. Deze levert twee tot zes keer meer fenolverbindingen dan het vruchtvlees. Antioxidanten zijn heel belangrijk in de strijd tegen de vrije radicalen en dus de ziekte kanker.Conclusie Al met al heeft zo'n simpel appeltje dus wel heel veel voordelen. Neem dus met een gerust hart een appeltje mee voor tussendoor of onderweg. En probeer ook zoveel mogelijk te variëren van het soort appel dat je koopt, want iedere soort heeft zijn eigen sterke punten.
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
Dr.Schüsslers celzouten en celzouttherapie
Celzouttherapie is een alternatieve behandeling, gegeven door een celzouttherapeut(e) of homeopaat waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer wordt hersteld nadat uit een analyse naar voren is gekomen dat er waarschijnlijk tekorten aan zouten, ofwel mineralen, in de cellen is opgetreden. Celzouten zijn heel belangrijk om de gezondheid optimaal te houden. Dit werd ruim een eeuw geleden onderzocht en ontdekt door arts, homeopaat en anatoom-patholoog dr. Schüssler waarnaar de celzouten vernoemd zijn. Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821), oprichter van de celzouttherapie. Behalve arts en homeopaat was dr. Schüssler ook anatoom-patholoog, Het was in die laatste functie waarbij hij ontdekte, na onderzoek van de as van gecremeerde overleden personen, dat er behalve as, ook zouten overblijven na het cremeren van een lichaam. In feite moet je niet spreken van zouten maar van mineralen. Onze cellen bevatten namelijk onmisbare mineralen in een vaste samenstelling en hoeveelheid, zodat het lichaam zijn zelfherstellende functie kan uitvoeren. Wanneer er zich tekorten voordoen wordt dit zelfherstellend vermogen aangetast en kan er ziekte ontstaan.Dr. Schüssler kwam er tijdens zijn onderzoek achter dat de tekorten aan zouten in de as in verband hadden gestaan met de ziekte waar de overledene aan had geleden. Dit is dus een heel belangrijk gegeven want je kunt er dan vanuit gaan dat wanneer je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid benodigde celzouten in de cellen optimaal blijven, dat je dan het ontstaan van ziektes misschien wel zou kunnen voorkomen. Of het waar is, of het klopt? Ik weet het niet. Zoals bij heel veel therapieën in de alternatieve geneeskunde zijn er altijd voor- en tegenstanders. Maar als je er iets langer over na denkt is het eigenlijk allemaal best wel logisch.De therapie. Celzouten zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen. Maar een gedegen kennis is toch wel noodzakelijk want, om vast te kunnen stellen welke celzouten er nodig zijn om de gezondheid weer op orde te krijgen, moet je weten welke kenmerken gehanteerd moeten worden bij de diverse celzouten. Het is namelijk niet zo dat bepaalde symptomen een tekort aangeven van een bepaald celzout. De algehele indruk van de persoon moet worden meegenomen om tot een goede toepassing/therapie te kunnen komen. Dat wil zeggen: niet alleen de lichamelijke staat, maar ook de emotionele, mentale en energetische staat van ‘zijn'. Want ook onze geestelijke staat heeft veel te maken met onze lichamelijke gezondheid of het ontstaan van ziekte.Celzouten zijn geen homeopathische middelen al zijn ze er wel aan verwant en worden ze ook vaak in de homeopathie toegepast en voorgeschreven. De homeopaat heeft in ieder geval heel veel kennis in huis over symptomen en levenservaringen van mensen die tot bepaalde klachten kunnen leiden.Wat zijn celzouten eigenlijk? Celzouten zijn altijd een combinatie van twee mineralen. In feite zijn het dus helemaal geen zouten maar mineralen en altijd per twee. De celzouten zijn enorm belangrijk voor onze cellen. In de cellen dienen de zouten altijd in voldoende mate en verhouding aanwezig te zijn maar door diverse factoren (ziekte, stress, emotionele druk) kan het niveau van één of meerdere celzouten achteruit lopen. Aanvulling zou normaal gesproken via onze voeding plaatsvinden was het niet dat de kwaliteit van de hedendaagse voeding erg achteruit gegaan is in de afgelopen eeuw. Door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, raffinage, voedselbewerkingen, toevoegingen e.d. zitten er veel minder voedingsstoffen in groenten en fruit dan vroeger, toen deze middelen en toepassingen allemaal nog niet werden gebruikt. Dat is dan ook de reden dat de afvoer van celzouten groter is dan de aanvoer en dus tekorten kunnen ontstaan.Er zijn in totaal 27 verschillende celzouten die kunnen worden aangewend. Maar, om er achter te komen welke tekorten zich voordoen kan men niet, zoals we gewend zijn, naar symptomen kijken. Bij celzouten werkt dat niet. Je kunt niet zeggen ‘ik heb dat en dat symptoom, dus moet ik dat of dat celzout innemen'. Zo werkt het niet. Een tekort aan een bepaald celzout kan allerlei tekenen geven die evengoed op iets anders kunnen duiden. Daarom is het ook zo belangrijk om naar een therapeut of homeopaat te gaan die wel weet op welke signalen hij/zij moet letten.De gezichtsanalyse. De manier om tekorten te kunnen vaststellen wordt vaak gemaakt d.m.v. een gezichtsanalyse. Een celzouttherapeut of homeopaat kan door naar het gezicht te kijken van de persoon al heel veel opmaken. De textuur, de kleur en de temperatuur van de huid geven voor hem/haar al aanwijzingen. Daarbij is ook belangrijk welke klachten de cliënt heeft en welke levenservaringen de cliënt met zich meedraagt. Dit alles zorgt ervoor dat de therapeut een totaalbeeld krijgt over het functioneren of disfunctioneren van het lichaam van de cliënt. Aan de hand daarvan kan dan een therapie worden voorgesteld die vaak bestaat uit het innemen van één of meerdere soorten celzouten die het evenwicht in de cellen weer kunnen herstellen zodat ook de gezondheid weer hersteld. Want, gezonde cellen zijn het uitgangspunt voor een goede gezondheid.Het herstellen van het evenwicht in de cellen kan enige tijd in beslag nemen want, hoe groter het tekort is, hoe langer het duurt om het weer te herstellen. Zoals gezegd zijn de Schüssler celzouten vrij verkrijgbaar maar, beter is het om je te laten begeleiden door een celzouttherapeut of homeopaat.Inname van celzouten. Celzouten zijn gewoon in te nemen via tabletvorm. Maar, er is wel iets waar je op moet letten en dat is dat je deze tabletten langzaam op de tong moet laten oplossen zodat de zouten kunnen worden opgenomen in het mondslijmvlies. Dit is heel belangrijk want, doe je dat niet en slik of kauw je de tabletjes, dan missen de celzouten hun doel. Eenmaal in de maag vallen de mineralen uiteen als enkelvoudig mineraal en worden niet meer opgenomen zoals de bedoeling was.De celzouten op een rij. Calcium fluoratum Calcium phosphoricum Ferrum phosphoricum Kalium chloratum Kalium phosphoricum Kalium sulfuricum Magnesium phosphoricum Natrium chloratum Natrium phosphoricum Natrium sulfuricum Silicea Calcium sulfuricum Kalium arsenicosum Kalium bromatum Kalium jodatum Lithium chloratum Manganum sulfuricum Calcium sulfuratum Cuprum arsenicosum Kalium-aluminium sulfuricum Zincum chloratum Calcium carbonicum Natrium bicarbonicum Arsenum jodatum Aurum chloratum natronatum Selenium Kalium bichromicum Tot slot. Natuurlijk is dit artikel lang niet volledig. Soms is het wel eens goed om genezing eens van de andere kant te benaderen. Namelijk vóórdat er ziekte ontstaat.
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
De ware kracht van chocolade
Chocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je achterover zakt met een reep melkchocolade gaat het niet werken. Wanneer we het over gezonde chocolade hebben dan bedoelen we daarmee pure chocolade met minimaal 70% cacao. Maar dan heeft het wel veel voordelen voor de gezondheid. Chocolade als afrodisium Allereerst wordt over chocolade gezegd dat het lustopwekkend zou zijn. Of dit ook zo is valt nog steeds niet met zekerheid te zeggen. Er zijn wel verhalen uit de geschiedenis die de indruk wekken dat het zo zou zijn. Een voorbeeldje: de Azteekse keizer Montezuma dronk voordat hij zijn harem binnenstapte gekruide cacao. Dit zou hem geholpen hebben, maar er staat ook bij te lezen dat hij iedere dag wel 50 bekers van dit goedje dronk, dus of het ook waar is? Ook Casanova gebruikte veel chocolade evenals Madame du Barry, die het dan wel niet voor zichzelf gebruikte maar het aan haar minnaars gaf zodat ze het wat langer vol zouden houden.Nou, of dit nu allemaal wel klopt weet ik niet, maar wat wel een feit is, is dat chocolade - mits het echt pure chocolade is - van boven de 70% gezondheidsvoordelen heeft.De volgende stoffen zorgen voor het gezondheidseffect Flavonoïden Flavonoïden is een antioxidant en antioxidanten spelen altijd een belangrijke rol in de strijd tegen de vrije radicalen. Ons lichaam maakt zelf ook antioxidanten aan maar niet genoeg. Dat is ook niet zo vreemd omdat de aantallen vrije radicalen in de meerderheid zijn als gevolg van onze slechte voedingsgewoonten, roken, luchtvervuiling etc.Chocolade bevat van nature de stof flavonoïden en deze stof heeft een beschermende werking tegen bijvoorbeeld hartinfarcten. Dát is in ieder geval bewezen. Flavonoïden komen ook voor in bijvoorbeeld groene thee, rode wijn (dat is ook waarom ze altijd zeggen dat rode wijn gezond is), appels en bepaalde groenten. Flavonoïden neutraliseren ook schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed die bij hart en vaatziekten een rol spelen. Het zou ook de aderen verwijden én de kans op ouderdomsziekten en kanker verminderen.Serotonine en fenylethylamine Nog twee stoffen die voordeel hebben. Ze werken stresswerend en er wordt wel gezegd dat chocolade daarom ook als een antidepressiva zou kunnen werken. Waarschijnlijk is dit wel wat ver gezocht.Plantaardige carbolzuren Deze stof zorgt voor een bloeddrukverlagend effect.Vitamines en mineralen Vitamine B2 en B3, Magnesium, ijzer, chroom, selenium, mangaan, koper, kalium en zink.Chocolade is dus ‘gezond' Als je al de hierboven stoffen incalculeert is chocolade inderdaad gezond, maar eigenlijk praten we dan niet over chocolade maar meer over de cacao die erin zit, want daar gaat het om. Dus, ga nu niet onbeperkt chocolade eten want chocolade is ook nog steeds een dikmaker. 100 gram chocolade geeft 500 calorieën en dat is niet mis. Dat kan een flinke reep al gemakkelijk wegen. Voordeel is dat, wanneer je chocolade echt voor de gezondheid wilt eten, je dan pure chocolade moet nemen met zeker 70% cacao. Nou, geloof me, daar eet je maar een heel klein stukje van want dat vult heel snel. Maar of het dan ook nog zo lekker is? snoep dus verstandig en neem een klein brokje per dag.Tip: Wanneer je eens zo'n dag hebt dat je je grieperig voelt, zo van: 'Oef ik weet het niet...volgens mij ga ik ziek worden', neem dan een paar keer per dag een heel klein brokje pure chocolade van boven de 80%, en je zult zien dat de griep of verkoudheid niet door zal gaan zetten. (Bron: Daisha de Wijs)
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
De mineralen: Natrium en Kalium
Natrium en kalium zijn twee mineralen die heel belangrijk zijn voor een goede werking van onze lichaamscellen. Ze zorgen namelijk voor de vochtbalans buiten én binnen deze cellen. Natrium is dan verantwoordelijk voor de balans búiten de cellen en kalium juist weer voor de balans bínnen de cellen. Beide mineralen krijgen we binnen via voeding. Natrium en Kalium Natrium werkt nauw samen met het mineraal kalium. Deze mineralen zijn beiden nodig om de vochtvoorziening van het lichaam op peil te houden. Het verschil is dat natrium zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen, zoals in het bloed en weefsels, en kalium zorgt juist voor de vochtbalans binnen de cellen. Verder zorgen natrium en kalium ook voor het transport van voedingsstoffen ván en naar de cellen en zijn ook nog eens verantwoordelijk voor het samentrekken van de spieren en het doorgeven van prikkels naar de zenuwen. Samen zorgen ze voor handhaving van het zuur-base-evenwicht in ons lichaam.Natrium Natriumchloride = zout. De voornaamste bron van natrium is keukenzout. Op zich komt natrium van nature niet zo heel veel voor in onze voeding, maar het wordt wel aan bijna alle producten als smaakmaker toegevoegd. Zeker bij kant en klare producten wordt veel zout toegevoegd omdat het ook als conserveringsmiddel werkt en de producten dus langer houdbaar maakt. Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten minder natrium.Hoeveel natrium per dag? Hoeveel natrium een mens nodig heeft hangt samen met de benodigde hoeveelheid vocht. Wanneer men voldoende voeding en vocht binnenkrijgt dan zal men niet snel een tekort aan natrium krijgen. De gemiddelde hoeveelheid natrium die de mens nodig heeft wordt momenteel geschat op ongeveer 5 gram (een theelepel) per dag. Wanneer er echter een reden is dat men snel vocht verliest, dan verliezen we ook veel natrium, bijvoorbeeld wanneer men veel zweet na een grote inspanning of, bij ziekte door braken of diarree. Daarom is het dan ook belangrijk om voldoende te drinken om het verloren vocht (soms met wat zout) weer aan te vullen zodat de vochtbalans weer op peil komt. Het lichaam geeft dit zelf ook wel aan want dan ontstaat er ‘dorst'. Dorst is een teken van uitdroging van het lichaam en dus eigenlijk een ‘symptoom', en er dient naar geluisterd te worden.Een tekort aan natrium Een tekort van natrium zal zich uiten in een droge mond en tong een bleke huidskleur, een verlaagde bloeddruk en een snelle maar zwakke pols.Teveel natrium Een teveel aan natrium kan zich uiten door hypertensie (verhoogde bloeddruk). Vroeger kreeg met in het geval van verhoogde bloeddruk het advies om zoutarm of zelfs zoutloos te eten maar inmiddels is door onderzoek ook al weer gebleken dat niet iedereen daar hetzelfde op reageert. Sommige mensen kunnen veel meer zout hebben dan anderen zonder dat de bloeddruk daarvan zal gaan stijgen. Beter is het dus om eerst de exacte oorzaak te zoeken van de bloeddruk verhoging, want die kan ook een heel andere oorzaak hebben, dan een teveel aan zout in het voedingspatroon. Jammer genoeg doen de meeste artsen aan symptoombestrijding en zullen eerst een zoutarm dieet voorschrijven en medicijnen die de bloeddruk weer verlagen.Kalium Kalium en natrium werken dus samen. Natrium zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen: in het bloed en in de weefsels zoals kalium dat doet ín de cellen zelf. Kalium trekt het vocht door de celwand heen naar binnen en natrium doet het tegenovergestelde. Verder normaliseert kalium het hartritme en heeft een rol in het overbrengen van zenuwimpulsen naar organen. Het heeft ook een functie bij de verwijdering van afvalstoffen en bevordert het denkvermogen. Ook bijzonder in de samenwerking met natrium is dat kalium juist weer bloeddrukverlagend werkt.Een tekort aan kalium Een tekort aan kalium kun je dus eigenlijk vergelijken aan een tekort aan vocht in de cellen aangezien kalium dat vocht in balans dient te houden. Een tekort uit zich in stoornissen in de spieren en zenuwen. Dus: spierslapte, spierzwakte e.d. andere symptomen kunnen zijn: oorsuizingen en slapeloosheid.Ook hier kan een tekort weer zijn ontstaan door verlies aan vocht d.m.v. braken en diarree, het gebruik van laxeermiddelen, plastabletten, maar ook bij een ontregelde suikerziekte of bij het gebruik van geneesmiddelen met hormonen zoals cortisonen, aldosteron, prednison. Ook grote verwondingen en/of verbrandingen, geestelijke of lichamelijke inspanningen kunnen voor kaliumtekort zorgen. Een tekort aan kalium kan dus heel veel oorzaken hebben en komt vaak pas naar boven bij een controle van het bloed.Een tekort zal niet zo snel voor komen omdat kalium in veel producten aanwezig is zoals: Tarwe, tarwekiemen, rogge, aardappelen, peulvruchten, postelein, karnemelk, yoghurt, zeewier, olijven, bananen, tomaten, appelstroop, vijgen, rozijnen, cacao, spinazie, zwarte bessen, peterselie, sesamzaad, zonnebloempitten, vlees, vis en noten.Opname van voedingsstoffen Kalium wordt minder goed door het lichaam opgenomen wanneer men veel koffie drinkt, alcohol gebruikt, suiker, zout of een koolhydraatarm dieet volgt. Dat is iets waar men niet altijd bij stilstaat. Men kan nog zoveel voedingsstoffen binnenkrijgen maar dat wil niet altijd zeggen dat deze stoffen ook daadwerkelijk goed worden opgenomen in het lichaam. Veel vitaminen en mineralen zijn van invloed op elkaar ivm een goed opname. Daarom ook is een gevarieerd en gezond voedingspatroon ook zo belangrijk.Teveel kalium Wanneer de nieren niet goed functioneren wordt er minder kalium uitgescheiden. Dit is meestal de oorzaak van een tevéél aan kalium in het lichaam. Een teveel aan kalium kan resulteren in hartstoornissen, maar verwarrend genoeg geldt dat ook wanneer er een tekort aan kalium is.Nog even samengevat De samenwerking tussen natrium en kalium zorgt eigenlijk voor een soort pompwerking. Natrium zorgt voor het vocht buiten de cellen en kalium voor binnen in de cellen. Ze trekken het naar zich toe. Natriumchloride is zout en komt niet in grote hoeveelheden in voeding voor maar wordt wel heel veel toegevoegd bij de bewerking van veel voedselproducten waardoor we er sneller teveel dan te weinig van binnen krijgen. Kalium komt van nature juist in heel veel voedselproducten voor zodat een tekort ook niet snel kan ontstaan. Lees verder
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
De avocado. Een vet gezonde vrucht
Een avocado is fruit, en fruit is gezond! Dat is helder en simpel. Toch liggen avocado's niet bij iedereen in de fruitschaal. Je koopt ze namelijk per stuk en ze zijn een heel stuk prijziger dan bijvoorbeeld appels en sinaasappels. Verder zijn er ook nog veel mensen die niet helemaal weten wat ze met een avocado aanmoeten. Hoe schil of pel je eigenlijk een avocado? En, wist je al dat er echt ‘vetten' in een avocado zitten? En dan niet van die vetten waar je alleen maar dik van wordt. Nee, echt 'goede' vetten! Vetten die je gezondheid bevorderen. Misschien toch eens verder lezen… De avocado ofwel de ‘Persea americana' Avocado's groeien aan een boom die van oorsprong in centraal Amerika te vinden was, maar de grootste exporteurs van dit moment zijn de landen Mexico en Chili. Dit zijn dan ook gelijk de twee landen waar men de grootste hoeveelheid aan avocado's eet, naar men zegt. In Chili bijvoorbeeld eten de mensen ongeveer 11 kilo avocado per persoon/per jaar!Zóveel avocado's worden hier bij ons in Nederland niet gegeten, Maar, een avocado is wel interessant om eens te vergelijken met andere fruitsoorten. Wat dan natuurlijk onmiddellijk opvalt, is dat er vetten in een avocado zitten. Gelukkig wél vetten van de ‘goede' soort. Het zijn namelijk enkelvoudige onverzadigde vetten die gunstig zijn voor de vorming van het zogenaamde ‘goede cholesterol'(HDL). Want ja, ook cholesterol hebben we gewoon nodig, anders dan de meeste mensen denken. Eet je dus regelmatig een avocado dan ben je goed bezig voor je hart en bloedvaten. Natuurlijk is het eten van avocado alleen daar niet voldoende voor, maar het helpt wel bij het totaalplaatje.De gezondheidsvoordelen Op www.voedingswaardetabel.nl kun je zien wat en hoeveel er allemaal precies in avocado zit. De avocado scoort heel goed als het om voedingswaarde gaat, namelijk een 8.2.De avocado bevat eiwitten, gezonde vetten en carotenoïden, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook een redelijke hoeveelheid kalium, wat weer heel goed is voor het hart en een hoge bloeddruk tegengaat. Verder vinden we vitamines en mineralen als vitamine B1, B2, B6, B11(foliumzuur) en COPD, kalium(450mg), fosfor(30mg), magnesium(30mg), calcium(10mg), natrium, zink(0.60mg), koper(0.40mg) en ijzer(0.10mg).Uitgelicht: Kalium Zoals je ziet is kalium ruim aanwezig en kalium is belangrijk voor hart, vaten en bloeddruk. Bij een te hoge bloeddruk wordt ook vaak geadviseerd om gedroogde abrikozen (bevatten kalium) te eten omdat deze helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Nadeel daarvan is wel dat gedroogde vruchten heel veel (natuurlijke) suikers bevatten die dan op hun beurt de suikerspiegel weer omhoog jagen, wat natuurlijk wel weer een heel ander probleem is maar voor mensen met diabetes dus verboden is. Een alternatief is dus het eten van een avocado, waar ook veel kalium in zit.Uitgelicht: carotenoïden Carotenoïden zijn stoffen die behoren tot de groep: antioxidanten. Deze zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid want ze bevorderen de werking van ons immuunsysteem en dat is het belangrijkste systeem dat we hebben in ons lichaam om de verdediging tegen ziektes en aandoeningen hoog te houden. Lees ook: ‘Antioxidanten en vrije radicalen'.Avocado weetjes Wordt ook wel ‘advocaatpeer' genoemd. Is een groene tot zwarte vrucht die groeit aan een boom. Een avocado rijpt pas na oogsten. Een avocado weegt ongeveer 200 gr en dat is een goede bijdrage aan je dagelijkse portie fruit. Een avocado kan wel 30% vet bevatten. Bevat oliezuur= enkelvoudig onverzadigd vet = gunstig v cholesterol. Snelle koolhydraten. 10 gram vezels per vrucht. Het mineraalgehalte is bijna drie keer zoveel als bij andere vruchten. Smaakt nootachtig. Gezichtsmasker maken: beetje yoghurt, honing en avocado. Avocado's worden een heel jaar door geïmporteerd: van mei t/m december uit Afrika, Zuid-Amerika en van dec./ mei uit Israel. Een rijpe avocado voelt rond de steelaanzet zacht aan als je er met de vinger licht op drukt. Het vruchtvlees is dan geel/groen romig. Bewaar avocado's niet in de koelkast, want dat stoort het rijpingsproces. Wel op een koele plaats. En dan zijn ze tot 6 dagen houdbaar. Sneller laten rijpen? Stop de avocado dan in een plastic zak samen met een rijpe appel of peer. In de lengte doormidden snijden en de twee helften van elkaar afdraaien. Pit laat gemakkelijk eruit wippen. Wanneer je de avocado even opwarmt in je handen dan is hij nog gemakkelijker te schillen. Uiteraard door het vet erin dat dan vloeibaar wordt. Wanneer je het rijpingsproces wilt stopzetten leg de avocado dan in de groentebak van je koelkast. Onrijp, rijp of rot. Hoe kun je dat zien? Wanneer je op het punt staat om eens avocado te proberen dan kun je heel gemakkelijk checken of deze rijp is of niet. Je moet daarvoor even het steeltje verwijderen om te zien welke kleur daaronder te zien is. Is het groen? Dan is de avocado nog niet rijp. Is het beige? Dan is de avocado precies goed. Wanneer het kuiltje donkerpaars of paars laat zien dan is deze vrucht rot van binnen en kun je hem dus beter laten liggen.Hoe eet je een avocado? De bedoeling is dat je met een mesje de vrucht in de lengte doormidden snijdt tot aan de pit. Je draait dan de twee helften tegengesteld van elkaar af. Eén helft bevat dan de pit maar deze kun je er gemakkelijk uitwippen. Eenmaal open zal de vrucht wel redelijk snel bruin worden. Om dit te voorkomen kun je het vruchtvlees wat besprenkelen met citroensap.Wil je een avocado in reepjes of blokjes snijden, dan is de meest simpele manier om dit te doen wanneer de schil er nog omheen zit. Je snijdt dan alvast reepjes of blokjes in het vruchtvlees en dan wip je gewoon de partjes eruit. Supergemakkelijk dus.Tenslotte: De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als de lekkerste gezien. Deze bevat veel kalium, namelijk 450mg per 100gr avocado. Avocado smaakt prima bij tomaat, ei en chili con carne. En, wil je zelf eens een avocado plantje opkweken? Dat kan ook. Zoek even op YouTube onder de titel: Avocado ontkiemen doe je zo'.Succes!
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
De aarbei is een ware vitamine C bom
Wist je niet dat de aardbei eigenlijk uit het geslacht van een rozenfamilie komt? Toch is het zo. Deze rozenfamilie (Rosaceae) is vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Nou, dat blijkt dus wel. Er zijn heel veel soorten aardbeien en honderden verschillende rassen, maar daar zijn wij consumenten ons eigenlijk niet eens van bewust. Wij genieten in de zomer massaal van deze ‘zomerkoninkjes', want ze zijn lekker en gezond. Heel veel soorten aardbeien Er zijn honderden verschillende soorten (kweek) rassen als het om aardbeien gaat. Ook in de groei zit verschil. Er zijn aardbeien die in de volle grond groeien, onder glas maar ook klimaardbeien en hangaardbeien. De laatste zijn in de zomermaanden ook nog wel eens verkrijgbaar in de supermarkten. Op die manier kun je je tuin voorzien van een mooie hangplant en tegelijk ‘de vruchten er van plukken' zoals ze dat wel eens zeggen.Aardbeien staan ook bekend om hun sterke aroma. Het ligt er wel aan waar ze dan vandaan komen want de geïmporteerde aardbeien bijvoorbeeld, geuren nauwelijks en zijn best wel wat waterig, maar de aardbeien die in volle zon zijn gegroeid geuren heerlijk en zijn lekker sappig. Dit aroma wordt nog al eens gebruikt voor in Yoghurt en ijsjes e.d.Aardbeien zijn heel gezond We zijn er hier in Nederland zo aan gewend dat aardbeien lekker zijn dat we bijna zouden vergeten dat ze ook heel erg gezond zijn. Ze worden samen met de blauwe bosbes tot de gezondste vruchten van allemaal gerekend. Ze bevatten heel veel antioxidanten als vitamine C en Anthocyaan. Ze beschermen ons dus tegen de vrije radicalen, en dat is heel belangrijk want vrije radicalen kunnen in ons lichaam ziektes als kanker, diabetes, hart en vaatziekten en nog veel meer veroorzaken. Ook word van aardbeien gezegd dat ze ouderdom tegengaan omdat de antioxidanten de membranen van de zenuwcellen beschermen tegen infectie en oxidatie. Het vitamine C gehalte is heel hoog, wel 60 mg per 100 gram. En verder bevatten ze de vitamines A. B1, B2, natrium, kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Aardbeien maken ons bindweefsel sterker en voorkomen cellulitis.Goed voor de lijn Wanneer je aardbeien zonder suiker eet zijn ze absoluut niet dikmakend want ze bevatten per pond maar 180 calorieën. Jammer genoeg vinden veel mensen ze juist heerlijk wanneer er een laagje suiker opzit. Het is even een gewenning maar wanneer je een zoete sappige in de zon gerijpte aardbei hebt dan heeft deze helemaal geen suiker nodig en zijn ze van zichzelf al heerlijk zoet.Kwetsbaar Aardbeien zijn heel kwetsbaar. Wanneer je er in zou knijpen dan worden ze gelijk beurs, dus voorzichtigheid is geboden. Let erop wanneer je ze koopt, dat er geen beschimmelde of beurse aardbeien tussen zitten want ze steken de rest heel snel aan. Ook wanneer je ze gaat schoonmaken is het beter een niet te harde straal water gebruiken want zelfs daar kunnen ze al beurs van worden. En net als bij kersen moet je de kroontjes (bij kersen zijn dat de steeltjes) pas verwijderen na het wassen, anders lopen ze vol met water en wordt de smaak minder. Lees verder
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
Cosmetica en verzorgingsproducten bevatten ongezonde stoffen
Vrouwen anno 2018 gebruiken per dag ongeveer 12 verzorgingsproducten zoals cosmetica, haarverf, haarlak, deodorants, parfums, gezichtscrèmes, tandpasta, zeep, shampoo. Voor mannen staat dat aantal op 6. Per dag kan dat 515 chemicaliën opleveren die we dus iedere dag gebruiken. Niet iedereen staat er bij stil wat deze chemicaliën met ons doen of hoe deze op elkaar reageren. Ook het gebruik van verschillende merken geeft soms al een reactie tussen de chemicaliën in de producten onderling. Het kan wel eens interessant zijn om eens stil te staan bij wat we allemaal op ons grootste orgaan, de huid, smeren. De huid We staan er misschien niet altijd bij stil maar de huid is een heel belangrijk orgaan. Door de huid kunnen voedende stoffen, die de huid ondersteunen, worden opgenomen in het bloed en, andersom, worden afvalstoffen vanuit het bloed weer verwijderd. Maar de huid maakt geen onderscheid tussen gezonde stoffen en/of schadelijke stoffen of chemicaliën, en dat kan op den duur wel eens ongewenste resultaten geven. Alles wat opgenomen wordt via de huid, en denk dan aan bijv. zeep, shampoo, crèmes, makeup, tandpasta, deodorant, parfum, maar ook schoonmaakmiddelen, autopoets, nicotinepleisters e.d., komt dus via de huid in ons bloed terecht.De overheid controleert Gelukkig is er wel controle over producten die op de markt zijn dus de meeste mensen vertrouwen daar dan ook op want we weten dat de overheid met regels en voorwaarden waakt over de veiligheid van producten. Het gaat dan ook niet zozeer om één speciaal product of grondstof, maar om het totaal van alle middelen die we eten, inademen en opnemen en dan over de mogelijke opstapeling in ons lichaam daarvan. Volgens 'Huidpatienten Nederland' zijn er op dit moment (2018) meer dan een miljoen Nederlanders met een huid en/of haarprobleem. Sommigen zijn daarmee geboren en anderen krijgen er last van in de loop van hun leven.Lood in lippenstift Een Amerikaanse organisatie 'Safecosmetics' heeft in 2007 een onderzoek laten doen, door een onafhankelijk laboratorium, genaamd 'A Poison Kiss' waaruit naar voren kwam dat 61% van de geteste lippenstift looddeeltjes bevatten. Vrouwen die iedere dag lippenstift, lipgloss en/of lippenbalsem gebruiken krijgen hiervan op die manier over hun leven verdeeld meer dan 3 kilo lippenstift binnen. Het NVWA geeft aan, na een gedegen onderzoek in 2007, dat de gehaltes aan lood niet belastend zijn in Nederland. Maar lood is behalve een natuurlijk element ook een zwaar metaal en bevindt zich behalve in lippenstiften ook in ons drinkwater, in de bodem, in voeding en komt van nature overal voor in onze omgeving en dus niet alleen in lippenstift.Aluminium in Deodorant Ook voor aluminium geldt dat het een zwaar metaal is. Variaties hiervan zoals alumiumchloride en aluminiumchloorhydraat komen voor in deodorant. Er gaan hier al heel lang en heel veel discussies over en weer tussen voor- en tegenstanders. Maar wie heeft het nu bij het rechte eind? Daar kun je alleen achter komen als je zelf op onderzoek uitgaat en de stoffen eens gaat opzoeken om te kijken waar ze voor gebruikt worden in een product en wat hun eigenschappen zijn.Stoffen waarvan gezegd wordt dat je ze beter kunt vermijden Aluminium, aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat: Is een stof die al heel veel stof heeft doen opwaaien en zit in de meeste deodorants. Zweedse wetenschappers van de universiteit van Geneva (2016) zeggen dat deze stof borstkanker kan veroorzaken maar de Nederlandse borstkanker vereniging spreekt dat weer tegen. Het is een ja/nee verhaal dat al jaren voortduurt en er zijn al velen artikelen over verschenen. Diethanolamine (DEA), Triethananolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA): Zijn verdikkingsmiddelen en emulgatoren die in producten voor schuimend effect zorgen. Wordt van geschreven dat het in samenwerking met andere chemicaliën nitrosaminen kan vormen die weer kankerverwekkend zijn. Wanneer op een etiket DEA vermeldt wordt dan is één van deze stoffen aanwezig.Bron: Stichting Help bij Kanker 2014 Cocamide DEA , DEA Layryl Sulfaten, Lauramide DEA, Linoleamide DEA, Oleamide DEA, TEA of Triethananolamine Propylene Glycol: Wordt gebruikt om het vocht in producten als levensmiddelen, cosmetica en geneesmiddelen vast te houden, maar ook als antivries product gebruikt in brouwerijen en zuivelbedrijven. Parabenen (methyl, ethyl, propyl en butyl, benzyl, isobutyl): Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel in levensmiddelen, cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en inkt, lijm en verf. Ook hier is een ja/nee verhaal van toepassing. Milieuorganisaties beschouwen parabenen als schadelijke stoffen die tot o.a. borstkanker kunnen leiden en aan de andere kant zegt bijv. KWF Kanker bestrijding dat de onderzoeken waarop deze milieuorganisaties hun mening vormen niet relevant en wijzen op onderzoeken waaruit blijkt dat parabenen níet kankerverwekkend zijn gebleken. Bron: Wikipedia, betreft: onderzoeken gedaan in 2004/2005. Parfum / fragrance: Parfum bestaat voor 95% uit chemische stoffen die afkomstig zijn uit de petrochemie. Bron: De risico's van parfum Ftalaten: Zijn weekmakers om kunststoffen elastisch te maken. In de cosmetica worden ze gebruikt als oplos, fixeer en geleidingsmiddel voor geuren en andere cosmetische ingrediënten. Komt voor o.a. in haarlak, nagelak, haarspray en parfum. Het gebruik van weekmakers ligt al zeker 20 jaar onder vuur omdat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Worden in verband gebracht met verstoring van de hormoonhuishouding, geboorteafwijkingen aan de genitaliën van jongetjes en leverkanker. Bronnen: Wikipedia/weekmakers en www.heelnatuurlijk.nl 2018 Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES): SLS en SLES worden gebruikt om producten lekker te laten schuimen o.a. in zeep, shampoo en gezichtsreinigers. Het zijn oppervlakte actieve stoffen die in combinatie met water worden gebruikt om olie of vet op te lossen zoals een gezichtsreiniger. Het grote nadeel is dat ook het natuurlijk huidvet wordt opgelost waardoor irritaties kunnen ontstaan waardoor je last krijgt van een droge en schilferige, vochtarme huid. SLS moet echt vermeden worden en hoewel SLES minder irriterend is dan SLS is deze ook niet voor regelmatig gebruik aan te raden. Je kunt het merken wanneer je na gebruik van een product een strakke gevoelige huid hebt, dat je producten met deze stoffen op het etiket beter kunt laten waar ze zijn. Bron: www.dr-jetskeultee.nl 2012 Triclosan:Triclosan is een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Je komt het tegen in desinfectiemiddelen en o.a. in desinfecterende producten, zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, mondwater, aftershave en deodorant. Bewezen is, al in 2014, dat het lichaam de stof Triclosan heel gemakkelijk absorbeert. In het onderzoek gedaan bij 38 artsen en verpleegkundigen uit 2 ziekenhuizen, die uiteraard vaak desinfectie middelen en zeep gebruiken, bleek een duidelijke verhoogde Triclosanwaarde in de urine. In 2012 al was er door onderzoekers naar buiten gebracht dat Triclosan spier en hartproblemen veroorzaakt doordat de communicatie tussen hersenen en spieren verstoord wordt. Verder wordt nog gewaarschuwd voor ontwikkelingsproblemen bij foetussen en pasgeborenen en het verstoren van hormonale processen. Bron: goedgezond.info 2014 BHA en BHT Minerale oliën ofwel vaseline(petrolatum) en parafine: Worden aan bijv. lippenbalsems en babyproducten toegevoegd. afkomstig uit de petrochemische industrie. Op de verpakking zijn meerdere benamingen mogelijk maar minerale oliën wordt vaak gebruikt. Volgens ook de Consumentenbond bevestigd in 2007 Alle beetjes helpen Natuurlijk is het bijna onmogelijk om al deze stoffen te weren. Maar wat je wel kan doen is wat bewuster inkopen en als het mogelijk is voor een verzorgingsproduct te kiezen waar natuurlijker ingrediënten in zitten. Echt moeilijk is dat niet want tegenwoordig kom je overal gezonde en natuurlijker verzorgingsproducten tegen waarin veel minder schadelijke stoffen zitten. Je hebt er wel wat kennis voor nodig om de goede van de minder goed te onderscheiden door het etiket eens goed te bekijken. Staat er niets op, dan kun je dit product beter laten staan, en als je echt zéker wilt zijn van een 'groen' product kun je naar de natuur- of biowinkel gaan. En dan zijn er natuurlijk de shops op het internet, want op het internet zijn echt veel goede bewuste sites te vinden die prima producten verkopen.Kies voor gezondheid Word je dus bewust van welke verzorgingsproducten je aanschaft en gebruikt. Natuurlijk zijn de betere soorten ook duurder. Dat spreekt jammer genoeg voor zichzelf. Maar kies voor natuurproducten. Je doet je lichaam en je gezondheid er een groot plezier mee.
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
Alcoholisme – de vier stadia
Alcoholmisbruik veroorzaakt ernstige fysieke, psychische en sociale problemen. In de westerse cultuur is alcohol min of meer geaccepteerd, maar net zo desastreus als andere 'drugs'. De sociale acceptatie van drank – al eeuwenlang zo niet duizenden jaren lang – heeft ervoor gezorgd dat alcohol van oudsher vanuit een mild perspectief bekeken wordt. Een ‘glaasje', een 'borrel' of een 'pilsje' kent beslist positieve kanten en is sociaal wellicht terecht aanvaard, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Alcoholmisbruik, met de nadruk op misbruik, kenmerkt zich door vier stadia die op sluipende wijze iemands leven binnendringen: van de pre-alcoholische fase tot chronisch alcoholmisbruik met alle sociale, fysieke en psychische gevolgen van dien. InhoudDrankmisbruik – de gevolgen zijn groot ‘Geniet, maar drink met mate.' Wie kent deze slogan niet? Aangezien alcohol zeer verslavend is, kan een 'pilsje' voor de gezelligheid op slinkse wijze de zin naar meer aanwakkeren, waardoor iemand elke dag gaat drinken en een probleemdrinker wordt. In die zin is er sprake van een toenemende verslaving, van fysieke, sociale en/of psychische afhankelijkheid van drank. Verslaafd zijn aan drank wil dan ook zeggen dat men niet meer adequaat kan functioneren zonder een slok te nemen.Gewoontedrinker of probleemdrinker? Een van de kenmerken van probleemdrinken is dat het drankmisbruik een progressief verloop heeft, wat vaak afwezig is of minder duidelijk bij de zogenaamde gewoontedrinker en sociale drinker. Hoewel de gewoontedrinker eigenlijk al de 'verkeerde weg' is ingeslagen. De hoeveelheid alcohol die de probleemdrinker nodig heeft om zich goed te voelen, en te kunnen functioneren, wordt steeds groter.ControleverliesEr treedt dan controleverlies op, ondanks de beste bedoelingen om het drankgebruik in toom te houden. Bij probleemdrinkers biedt alcohol een psychische ontspanning die groter is dan bij ‘gewone mensen' die af en toe een glaasje drinken. Het is onder andere deze broodnodige ontspanning die hen noopt tot (meer) drinken, waardoor ze steeds gretiger worden.SchuldgevoelensEen ander kenmerk van de probleemdrinker is het niet-aflatende schuldgevoel. Het is een van de oorzaken van heimelijk drinken (stille drinkers). Karakteristiek is bovendien dat alcoholisten zichzelf altijd motiveren om stug door te drinken. Bijvoorbeeld om de tegenslagen in het leven te verzachten (‘Het zit momenteel niet mee', problemen thuis, op het werk, enzovoorts). Ook zal hij steeds eerder op de dag drinken. In de latere fases van alcoholisme tevens om de onthoudingsverschijnselen het hoofd te bieden, zoals trillende handen. Het meest fnuikende van alcoholisme is dat drank topprioriteit wordt. Een zware alcoholist zal niet stoppen met drinken, hoewel hij meestal zeer goed beseft dat de drank hem sociaal, geestelijk en fysiek uiteindelijk volledig te gronde richt.Fysieke, psychische en sociale gevolgen van alcoholisme Fysieke problemen en aandoeningen ontstaan doordat alcohol feitelijk een giftige stof is, waar de (ontgiftende) lever heel wat mee te stellen heeft. Daar komt bij dat er op den duur een vitamine B-deficiëntie optreedt, de persoon in kwestie slechter gaat eten en dus vermagert. Uiteindelijk zal er sprake zijn van algehele malaise.Lichamelijke aandoeningen Enkele van de vele fysieke aandoeningen door chronisch drankgebruik zijn:Aantasting van het maagslijmvlies (gastritis). Leverbeschadigingen, zoals levercirrose. Polyneuropathie, ofwel beschadigingen van de perifere zenuwen. Psychische verschijnselen De psychische gevolgen zijn voor een groot deel te wijten aan de sluipende hersenbeschadiging als gevolg van alcohol. Daardoor kan vervroegde dementie optreden, maar in een eerder stadium ook stoornissen in het oordeels- en onderscheidingsvermogen, ethische problemen, intense prikkelbaarheid, opvallende stemmingswisselingen en het ontbreken van ziekte-inzicht omtrent het alcoholgebruik. De persoonlijke verzorging laat steeds meer te wensen over.Sociale en maatschappelijke gevolgen Gelet op het bovenstaande spreekt het vanzelf dat de sociale en maatschappelijke impact groot is. Een alcoholist kan simpelweg zijn werk niet meer adequaat doen, het gezinsleven lijdt onder de verslaving (relatieproblemen) en de vriendenkring zal steeds kleiner worden.Herkennen van de stadia van alcoholisme Wie teveel is gaan drinken, of bij zichzelf sterke signalen merkt dat er sprake is van een toenemende afhankelijkheid van alcohol, zal in veel gevallen naar medicijnen grijpen om eventuele onthoudingsverschijnselen tegen te gaan (als het eenmaal zover komt). De ondersteuning van vrienden en familie inzake een alcoholprobleem is van cruciaal belang. Een drinker die aan zijn lot wordt overgelaten, is vaak reddeloos verloren.KarakterVan belang is te weten dat het karakter doorgaans een onderliggend probleem vormt bij sluipend alcoholisme, zoals zich vaak schuldig voelen over van alles en nog wat, faalangst, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen. Er zijn voorbeelden genoeg dat werken aan het karakter alcoholisme in de kiem smoort. Het is belangrijk dat familie en vrienden de vier stadia van alcoholisme herkennen. Dat biedt hen in de hulpverlening een leuning waarlangs het goed lopen is, een soort ‘meten is weten'. Het concretiseert het probleem van sluipend alcoholisme, dat onderverdeeld kan worden in vier stadia met enkele karakteristieke symptomen.1. De voorfase In de eerste fase is alcohol een middel om bepaalde situaties en omstandigheden beter aan te kunnen. Het besef groeit dat alcohol daadwerkelijk (tijdelijk) en effectief zorgen en spanningen verlicht. Dat kan de trigger zijn om steeds vaker naar de fles te grijpen of om (impulsief) het zoveelste pilsje open te trekken. Een belangrijk signaal is dat de persoon in kwestie dankzij alcohol zodanig meer zelfvertrouwen krijgt, dat hij zich bekwamer voelt en dat faalangst verdwijnt bij een slok op.Hellend vlakWie in dit stadium meer alcohol nuttigt om meer positieve effecten te verkrijgen, begeeft zich op een hellend vlak. Men zal steeds vaker een reden zoeken (en vinden) om meer te drinken dan men zich had voorgenomen.2. Niet mis te verstane signalen Het tweede stadium veroorzaakt een versnelling op de heilloze weg die alcoholisme heet. Een van de signalen is heimelijk drinken, om allerlei sociale redenen, als niemand het maar ziet. De persoon in kwestie voelt zich schuldig en is er zich sterk van bewust dat hij teveel drinkt. Hij of zij zal zich van te voren al indrinken om sociale gelegenheden aan te kunnen. Deze mensen stappen vaker achter het stuur met een of twee pilsjes op ('Ik kom dan nog door de blaascontrole'). Stomdronken worden ze niet, maar ze drinken inmiddels zoveel dat het geheugen hiaten gaat vertonen.3. Drank als integraal onderdeel van het dagelijks leven In het eerste stadium van deze fase is het zaak het alcoholgebruik drastisch aan te pakken. Hulp zoeken nu het nog kan en nu men daar nog voor open staat. Van chronisch alcoholgebruik hoeft in deze fase nog geen sprake te zijn, maar men is wel hard op weg bij signalen zoals vaak last hebben van een kater, steeds vroeger op de dag naar drank grijpen, altijd een biertje of een borrel nodig hebben om zich weer ‘mens' te voelen. Hij of zij neemt drank mee op reis of naar andere gelegenheden. Het progressieve drankgebruik zal steeds meer negatieve gevolgen hebben in het gezinsleven en het werk en de vriendenkring ondermijnen. Dit gaat doorgaans heel sluipend. Een alcoholist eet minder door het drankgebruik, wordt jaloerser in de relatie, rusteloos en enerzijds een slechte slaper terwijl hij anderzijds drank nodig heeft om überhaupt een oog dicht te kunnen doen. Tijdens het drinken zal hij zich steeds slechter kunnen beheersen. En hij zal steeds meer gaan drinken.Onthoudingsverschijnselen's Ochtends opstaan met trillende handen is eveneens een niet mis te verstaan signaal. Het beven stoppen is vaak alleen op te lossen met drank (of medicijnen). Ook laat het concentratievermogen zeer te wensen over, zoals ook de ambities en initiatieven die men ontplooit. En dat heeft weer vervelende gevolgen voor het werk dat men doet. Wie een baan heeft, zal in deze fase ongetwijfeld een of meer keren de wacht zijn aangezegd. Een zelfstandige zal klanten verliezen. Talloos zijn de lichamelijke, sociale en psychische klachten bij degene die zich in het voorportaal van chronisch alcoholmisbruik begeeft. Karakteristiek is bovendien dat hoe meer de drank een rol gaat spelen in het dagelijks leven, hoe meer de alcoholist last krijgt van wrok, zelfmedelijden en het gevoel dat het leven tegenzit en hem oneerlijk bejegent.4. Chronisch drankmisbruik Bij chronisch alcoholmisbruik in de vierde fase zien we de teloorgang van de mens in al zijn facetten. Zoals zelfmoordneigingen tijdens het drinken. Stug aan de drank blijven, soms dagenlang. Onmogelijk in staat zijn om de fles te laten staan en er altijd naar op zoek zijn, als een kettingroker naar tabak, zelfs als men op de almaar spaarzamere heldere momenten beseft dat daardoor de dood op de loer ligt. En hij krijgt steeds sterker het gevoel dat hij het leven niet meer aankan, ongeacht of hij gedronken heeft of niet. Wie geen hulp zoekt of krijgt, zal zijn baan, zijn relatie, zijn vrienden... zijn hele leven verliezen.Fysieke en psychische impactDe sociale en maatschappelijke gevolgen van alcoholisme zijn welbekend. Talloos zijn de lichamelijke klachten en aandoeningen, waaronder maag-darmproblemen, levercirrose, alvleesklierontsteking, bloedarmoede, hartklachten en vitaminen- en mineralendeficiënties.Psychische symptomen De psychische teloorgang is bovendien het gevolg van organische veranderingen, waaronder de giftige werking van alcohol op de hersenen. Met symptomen als:Geheugenverlies. Jaloezie. Beginnende dementie. Achterdocht. De ziekte van Korsakov. Verwardheid. Vermoeidheid Agressie. Sterke achteruitgang van de cognitieve vermogens. Hallucinaties. Psychosen. Allerlei waanvoorstellingen, waaronder de bekende achtervolgingswaan. Lees verder
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid
De twee types van de ziekte van Alzheimer
Alzheimer-patiënten hebben minder acetylcholine in de hersenen, welk stofje ervoor zorgt dat de zenuwcellen in de hersenen met elkaar kunnen communiceren. Door een mindere opname van suikers verschrompelen de hersencellen en functioneren ze steeds slechter. Gaatjes in de herinneringen worden door ons brein middels een onbewuste wijze opgevuld. Dementie is een verzamelnaam van meer dan vijftig ziekten, waarbij de ziekte van Alzheimer met 70% de meest voorkomende vorm is. Algemeen Bij de ziekte van Alzheimer is het vooreerst van belang om onderscheid te maken tussen twee types van Alzheimer dementie. Er is een familiale en een sporadische vorm. De eerste, die slechts zo'n tien procent van de gevallen omvat, is autosomaal dominant en kan soms al op relatief jonge leeftijd toeslaan. De genetische achtergrond van de tweede vorm is veel complexer en meestal begint de ziekte zich pas te manifesteren nadat men 65 jaar geworden is. De ziekte van Alzheimer is vaak al 10-15 jaar en soms zelfs nog langer latent aanwezig voordat de eerste tekenen van dementie zich openbaren. Het begint veelal met een stoornis in het omzetten van amyloïd-bèta, waardoor afbraak van deze stof stagneert en deswege begint de opstapeling ervan buiten de cellen. Daarbij ontstaan problemen met het geheugen, gevolgd door het niet goed geestelijk kunnen functioneren. Sommige Alzheimer-patiënten worden niet dement, omdat hun hersenen een alternatief circuit ontwikkelen om zo de aangetaste hersendelen te omzeilen.Het aanleren van nieuwe dingen Demente mensen dienen nieuwe dingen of verloren gegane vaardigheden opnieuw aan te leren, Dit doen ze door deze in stapjes te oefenen en dingen te herhalen en nog eens te herhalen. Zodoende wordt het onbewuste geheugen aangesproken, dat wel intact blijft. Goed gedrag dient hierbij beloond te worden.De oorzaak van de ziekte van Alzheimer Algemeen wordt aangenomen dat het ophopen van eiwitachtige afzettingen (plaques) en/of het stapelen van amyloïd-bèta in de ruimte tussen de hersencellen en rondom de kleine bloedvaten in de hersenen, de oorzaak of gevolg van de familiale vorm van de ziekte van Alzheimer zijn. Die aantasting van de bloedvaten en het ontstaan van micro bloedingen in de hersenen vormen naar men aanneemt een eerste aanzet in de ontwrichting van de stofwisseling in de hersencellen. Deze ontwrichting leidt vervolgens tot de vorming van plaques en kluwen van eiwitten in de hersenen. De familiale vorm van deze ziekte kan veroorzaakt worden door een mutatie in een van de volgende genen: PS 1, PS 2 en APP. Ook zou Alzheimer, wellicht een agressievere vorm van vasculaire dementie, veroorzaakt kunnen worden door RNA, wat genetisch materiaal opgeslagen in het DNA, omzet in eiwitten. Daarbij zouden twee afwijkende eiwitten kunnen worden gevormd.Het ApoR4-gen De andere gevallen van Alzheimer lijken multifactorieel bepaald te worden. Bovendien vertonen ze de symptomen van deze ziekte reeds op jongere leeftijd. Met een MRI-scan is te zien of de hersenen gekrompen zijn, hetgeen kan duiden op de ziekte van Alzheimer. De diagnose Alzheimer kan anno 2014 middels een richtlijn vrijwel zeker reeds tijdens het leven bepaald worden.Mensen die een bepaalde variant van het ApoE4-gen bij zich dragen hebben 15 x meer risico op het ontwikkelen van Alzheimer.Het nut van meer bewegen Bewegen, daarbij valt te denken aan 20 minuten stevig doorstappen per dag, is een belangrijk onderdeel in de preventie om dement te worden, doordat het onder meer de volgende factoren beïnvloedt:het vermindert de kans op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte eveneens vermindert het de kans op diabetes type II het maakt dat de hersenschors dikker wordt, waardoor er minder bloedingen ontstaan Risicofactoren om de ziekte van Alzheimer te krijgen Daarbij kunnen onder meer de volgende elementen onderscheiden worden:te weinig bewegen, geestelijke inactiviteit en een hartslag onder de 60, wat vorming van toxinen geeft een verhoogde homocysteïne spiegel in het bloedplasma door tekorten aan vitamine B3, B6, B11 en B12 overgewicht en hoge bloeddruk diabetes, roken en depressie abnormale ijzerconcentraties en aluminium in zieke hersengedeelten, waardoor zuurstofnood. Een Hb bepaling is wenselijk een afname van het ontgiftingsvermogen van de lever, te verbeteren met suppletie vitamine B2 en C Een van de gekende risicofactoren is een mutatie in het ApoE4-gen op de lange arm van chromosoom 19, dat normaal een functie heeft bij het transport van vet.Medicatie Het bij een milde ziekte van Alzheimer 2x per maand via een infuus toedienen van IVIG, daarbij zou het geheugen drie jaar stabiel blijven het verbeteren van het afweersysteem door het inzetten van antilichamen om het afvalproduct amyloïd-bèta te bestrijden lage doses acetylsalicylzuur en remmers van het enzym acetylcholine om de ziekte van Alzheimer te vertragen suppletie met Q10, glutathion en natuurlijk progesteron oestrogeen wat de contacten tussen de zenuwcellen verbetert, indometacine en carnitine supplementen bloedvaten verwijden met 45 mg vitamine B3: deze vitamine om de paar uur innemen de pH-waarde van de ochtendurine onder de 5.5 houden en suppletie met vitamine A, B2 300 mg, B-complex en C 3 gram p/dag Exelon en het nieuwere medicijn Reminyl welke het leven verlengen met een maand Aanbevelingen het mediterrane dieet: veel groente, fruit, volkorenproducten, vis en saladesmetformine en vooral kokosolie stimuleren de groei van hersencellen en verbeteren het geheugenmeer zuurstof en voeding naar de hersenen brengen, omdat suikers onvoldoende worden opgenomenHet praten over leuke dingen uit het verleden, lichamelijke activiteiten en muziektherapie kalmeren deze patiënten. Daarnaast helpt extra licht om het 24-uurs ritme nog enigszins in het gareel te houden.Nadelige effecten van medicatie Om Alzheimerpatiënten in verpleeghuizen te kalmeren worden soms neuroleptica, zoals Risperidon, voorgeschreven. Deze verkorten het leven echter met zo'n 6 maanden. Ook antipsychotica, zoals chloorpromazine, veroorzaakt een eerder overlijden, maar dan veelal middels een hartaandoening. Tenslotte kan antidepressiva de geheugenproblemen verergeren. Er is dan ook een richtlijn die voorschrijft dat het voorschrijven van antipsychotica en antidepressiva om de drie maanden dient te worden heroverwogen en zo mogelijk dient te worden gestaakt. Een juiste afweging in deze is echter niet eenvoudig. Ook het bestrijden van ontstekingsverschijnselen met sommige NSAID's veroorzaken ernstige bijwerkingen.Laatste nieuws Onderzoeken naar behandelingen van deze ziekte richten zich in eerste instantie op het verminderen van de eiwitophopingen.GSK 2606414 spoort de hersencellen aan om weer goed te gaan functioneren. Anno 2014 worden er in totaal zo'n dertien verschillende immuuntherapieën op mensen getest, waarvan bapineuzumab dat in de derde testfase verkeert, er één van is
zondag, 20, mei, 2018
Source: InfoNu Mens en Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *