Economie

 

  Mobiele pinautomaten        MijnDomeinAuto     OfficeDeals     NHA Thuisstudie       Bekijk nu
China en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over maatregelen die het handelstekort van de VS met China "substantieel" moeten terugdringen. De landen meldden de overeenkomst in een gezamenlijke verklaring, na drie dagen onderhandeld te hebben in Washington. De Amerikanen kregen het niet voor elkaar de Chinezen op een specifiek getal vast te pinnen, maar het besluit neemt mogelijk wel wat van de spanning tussen de wereldmachten weg. Importheffingen De VS heeft momenteel een gigantisch handelstekort van ruim 375 miljard dollar met China. Volgens president Trump het resultaat van "slechte deals" die zijn gesloten onder zijn voorgangers. Trumps pogingen het handelstekort terug te dringen, onder meer met importheffingen op Chinese producten zoals staal, hebben de relatie tussen de landen bekoeld. China reageerde in de afgelopen maanden weer met importheffingen van tientallen miljarden dollars op Amerikaanse producten, zoals sojabonen. Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën van de wereld werd met bezorgdheid gevolgd door de rest van de wereld. China heeft beloofd meer Amerikaanse goederen en diensten af te nemen. Volgens de Chinezen "omdat dat voldoet aan de groeiende consumptiebehoeften van het Chinese volk en omdat het nodig is voor een kwalitatief hoge economische ontwikkeling". Concrete cijfers werden er na de onderhandelingen niet genoemd. Iets dat Lawrence Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Trump, vrijdag nog wel deed. Hij noemde 200 miljard dollar "een mooi getal" als het ging om afspraken over het terugdringen van het handelstekort. Experts denken dat de huidige, vagere overeenkomst vooral bedoeld is als adempauze in de grillige relatie tussen de VS en China. De VS stuurt binnenkort een delegatie naar China om details uit te werken.
zondag, 20, mei, 2018
Source: NOS Economie
Koo Bon-moo, de bestuursvoorzitter van het Zuid-Koreaanse miljardenbedrijf LG Group is op 73-jarige leeftijd overleden. De topman was al langer ziek en stond ongeveer een jaar onder behandeling in het ziekenhuis. Dit jaar onderging Koo een aantal hersenoperaties. Onlangs werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Seoul, omdat hij snel achteruitging. LG meldt dat hij in het bijzijn van zijn familie is overleden. Koo was de afgelopen 23 jaar bestuursvoorzitter van de LG Group. Onder zijn leiding steeg de omzet van zo'n 30 miljard in 1995 naar ruim 120 miljard euro vorig jaar. Het miljardenbedrijf is daarmee het op vier na grootste bedrijf van Zuid-Korea. Het conglomeraat is actief op markten voor elektronica, chemie, telecom en huishoudelijke producten. Familiebedrijf Koo had verdere behandeling geweigerd. De ondernemer laat zijn vrouw, twee dochters en een geadopteerde zoon achter. Die zoon, nu 40, wordt gezien als de opvolger van Koo. LG Group is al sinds 1947 in handen van de familie van Koo. Hij nam het bedrijf in de jaren 90 over van zijn vader, die het weer van Koo's grootvader had overgenomen. De jongere broer van Koo nam de dagelijkse leiding over toen de topman ziek werd. De familie heeft bekendgemaakt dat Koo in besloten kring zal worden begraven. Ook vraagt LG Group om geen bloemen of condoleances te versturen. Koo hield volgens zijn familie niet van ingewikkelde formaliteiten en wilde anderen nooit tot last zijn.
zondag, 20, mei, 2018
Source: NOS Economie
PME is als eerste grote pensioenfonds helemaal gestopt met het beleggen in kolen, meldt dagblad Trouw. Alle belangen in producenten van kolen, met een waarde van 6,3 miljoen euro, zijn inmiddels verkocht. De krant schrijft dat PME, het fonds voor de grootmetaal, mede stopte met kolen omdat de deelnemers (werkenden en gepensioneerden) en de aangesloten werkgevers daar om vroegen. De stap is opmerkelijk omdat veel bedrijven in de sector die PME vertegenwoordigt nog actief zijn in kolen en andere fossiele brandstoffen. "Toch is de overtuiging dat we ook in deze industrie af moeten van vervuilende brandstoffen", zegt bestuursvoorzitter Eric Uijen, die erop wijst dat er inmiddels alternatieven zijn. En: "Wij beleggen niet voor vandaag of morgen, maar voor overmorgen. Ook dan moet de aarde nog leefbaar zijn." Shell PME zal komende dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van Shell verder instemmen met een klimaatresolutie van de activistische beleggersgroep Follow This. Die wil dat het olieconcern zijn beleid afstemt op het Klimaatakkoord van Parijs. Shell heeft aandeelhouders geadviseerd tegen te stemmen. Follow This heeft al twee keer eerder geprobeerd Shell te dwingen zijn beleid duurzamer te maken. Toen mislukte dat vanwege een gebrek aan steun. PME wil de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille in 2021 met een kwart hebben teruggebracht in vergelijking met 2015. Het fonds gaat praten met bedrijven in de staal-, cement-, en energiesector over het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Als dat niet snel genoeg gaat, trekt het fonds zich terug uit die ondernemingen.
zaterdag, 19, mei, 2018
Source: NOS Economie
Energiebedrijven Uniper en RWE overwegen naar de rechter te stappen vanwege het wetsvoorstel dat kolencentrales verbiedt nog steenkool te gebruiken. Samen hebben zij drie van de vijf centrales in Nederland in handen. Nuon, eigenaar van de Hemwegcentrale in Amsterdam geeft aan het kolenverbod van het kabinet te respecteren. Engie, dat een nieuwe centrale op de Maasvlakte heeft, heeft nog niet op het besluit gereageerd. Voor Uniper en RWE gaat het om de nieuwe centrale op de Maasvlakte (Uniper) en de Eemshavencentrale (RWE), die per 2030 dicht moeten, en de Amercentrale (RWE) in Geertruidenberg, die vijf jaar eerder moet stoppen. Alternatieven voor steenkool "Zonder meer sluiten is onacceptabel", zegt een woordvoerder van Uniper. Zijn bedrijf praat met het ministerie van Economische Zaken over alternatieven voor steenkool om de centrale mee te laten draaien, zoals biomassa en waterstof. "Als een alternatief kansrijk blijkt, verwachten we ondersteuning van de overheid bij de verdere ontwikkeling. Dat kan door aangepaste regelgeving en door subsidies, zoals ook bij zonne-energie gebeurt. Als de overheid daar tekortschiet, stappen we naar de rechter. We zijn wel benieuwd naar hoe de rechter de wet beoordeelt in het licht van het eigendomsrecht van de centrale dat bij ons ligt." Compensatie RWE wijst erop dat het de Eemshavencentrale, die in 2015 openging, op speciaal verzoek van de overheid bouwde met een investering van 3,2 miljard. Voor de Amercentrale heeft RWE een contract voor de levering van warmte dat loopt tot 2040. "Momenteel is er geen compensatie voor het verbod om de centrales te exploiteren volgens de verleende vergunningen. Als de wet wordt ingevoerd zoals voorgesteld, overwegen we juridische stappen," staat in een verklaring. Parijsakkoord Nuon geeft aan blij te zijn dat er duidelijkheid is over de toekomst van de Hemwegcentrale, die volgens Nuon technisch nog tot 2034 had kunnen draaien. De centrale gaat eind 2024 dicht. Milieuorganisatie Greenpeace reageert ondertussen teleurgesteld over het tempo waarin het kabinet tot sluiting over gaat. "De sluiting van de kolencentrales komt veel te laat voor het klimaat. Dit besluit respecteert het vonnis in de klimaatzaak niet, laat staan de doelen uit het Parijsakkoord.", zegt woordvoerder Faiza Oulahsen.
vrijdag, 18, mei, 2018
Source: NOS Economie
Het ligt pas een jaar in het schap en er is totaal geen reclame voor gemaakt in de traditionele media, maar toch is het product al maandenlang in elke Kruidvat-winkel uitverkocht. Het wimperserum van het Kruidvat-huismerk werd aanbevolen door meerdere social influencers in hun vlogs en is sindsdien niet aan te slepen. Kruidvat betaalde de influencers om reclame te maken voor het product. Het was onderdeel van hun marketingstrategie voor het serum, dat wimpers langer maakt. Een typisch voorbeeld van de toekomst van de marketing: waar televisie en folders steeds minder belangrijk worden voor een bedrijf of merk, worden social media en vlogs steeds essentiëler. "We hebben het wimperserum aan een aantal vloggers gegeven en ze betaald om reclame te maken", vertelt markeringdirecteur Brenda Smith van A.S. Watson, het bedrijf achter Kruidvat. Volgens Smith gebeurde dat allemaal vrijblijvend. "We geven ze de keuze. Vinden ze het product slecht, dan hoeven ze geen reclame te maken. Maar dit product is gewoon goed en gaat viral omdat mensen het massaal omarmen." Dit is de toekomst van reclame maken, zegt marketingdeskundige Paul Moers. "Ik verwacht dat de verhoudingen over een tijdje ongeveer 70/30 zal zijn: 70 procent van de advertentiemarkt zal bestaan uit social media en 30 procent uit klassieke media." Als bedrijf of merk moet je inmiddels wel inzetten op advertenties via dit soort kanalen, gaat Moers verder. "Je kan echt niet achterblijven. Social influencers blijven oprukken, het belang van social media blijft toenemen. De bereikbaarheid is heel groot en de kijkdichtheid van die vlogs ook. Je kan het je als bedrijf niet permitteren om daar niet meer op in te zetten." De toekomst ligt dan ook bij de vloggers, zegt Moers. Die zullen alleen maar in belang toenemen. Maar de advertenties op klassieke media zullen ook blijven bestaan. "Social media zullen nooit voor 100 procent de markt beheersen. Een merk moet gezien worden op zoveel mogelijk momenten. Daar is televisie, print en radio goed voor. Maar ook dat wordt minder, want op Netflix zie je bijvoorbeeld al geen reclame meer." Daarnaast heeft adverteren via social influencers meer impact, vertelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. "Die vloggers worden gezien als een van ons. Als een vriend of vriendin, een broer of zus. Je vertrouwt de vlogger en wil je gedrag spiegelen aan hem of haar." Dat is anders bij advertenties van een bedrijf of merk. "Dan denk je: ja, natuurlijk prijst het bedrijf dit aan en claimen ze dat het product goed is. Een vlogger wordt gezien als een onafhankelijk persoon." Het is de nieuwe mond-tot-mondreclame, gaat Wessels verder. "De vlogger is de buurvrouw of de tante van vroeger. Toen vroeg je nog aan hen of ze een aanbeveling hadden voor een nieuw product, nu laat je je leiden door de influencer. Consumenten denken: als ik de influencer kopieer, word ik net zo succesvol, knap of leuk als die persoon." Daarom is deze manier van reclame maken zo waardevol voor de marketeer van een merk of bedrijf. "Eigenlijk is de influencer iemand met heel veel buren en een hele grote familie die hij of zij in een keer overtuigt om allemaal een product te kopen. Zo iemand heeft ontzettend veel invloed. Als consument wil je je conformeren aan anderen, dus luister je naar wat diegene te zeggen heeft." Dat is ook de reden voor Kruidvats keuze om influencers in te zetten als marketingstrategie, zegt Smith. "Vloggers worden gezien als geloofwaardig. Ze worden steeds meer je vriend of vriendin. Dan neem je iets makkelijker aan. De influencers zijn overtuigender dan een advertentie." Maar je vriend of vriendin krijgt niet betaald om reclame te maken in een gesprek met je. Dat is volgens Moers ook het gevaar van deze strategie. In een van de vlogs van een gesponsorde influencer (zie hierboven) zegt de influencer herhaaldelijk dat ze het product gekocht heeft, terwijl Kruidvat haar gesponsord heeft. In de tekst onder de video, die je pas ziet als je op 'meer weergeven' klikt, staat: "In de video zeg ik uit enthousiasme een aantal keer dat ik de producten gekocht heb. Dat is niet zo, want deze video is gesponsord. (...) Deze video is gesponsord door Kruidvat." Kruidvat zegt desgevraagd dat alle gebruikte influencers in hun video duidelijk maken dat het om sponsoring gaat. 'Zijn ze wel echt onafhankelijk?' "Moeten we ze wel geloven, de vloggers?", vraagt Moers zich af. "Zijn ze wel onafhankelijk? Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Maar het is juridisch onmogelijk om al deze vloggers te controleren volgens de Reclamecode." Het is daarom de vraag of de invloed van social influencers wel zo groot blijft. "Misschien gaan we ze uiteindelijk toch als adverteerders zien en neemt hun geloofwaardigheid af", zegt Moers. Maar volgens Smith zijn ze allemaal te vertrouwen. "We zijn niet bang voor de onafhankelijkheid van de vlogger. Als ze het product slecht vinden, maken ze er gewoon geen video over." Over de kwaliteit van het hier bovengenoemde wimperserum bestaan inmiddels al vragen. Een van de ingrediënten van het product, bimatoprost, komt voor in een medicijn voor glaucoom, een oogziekte. Dit stofje heeft als bijwerking wimpergroei. Als het goedje in je oog komt, zou de oogdruk lager kunnen worden. Dat is niet schadelijk, maar wordt ook niet aangeraden. Volgens Kruidvat is het serum absoluut veilig en voldoet het aan alle eisen. Alleen is het wel belangrijk dat je het boven je oog smeert, niet ín het oog.
vrijdag, 18, mei, 2018
Source: NOS Economie
Vakbond FNV Luchtvaart heeft na verschillende keren actievoeren een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelbedrijven. Met Menzies Aviation en Swissport Handling zijn salarisverhogingen afgesproken van ruim 5 procent in twee jaar. In 2020 moet er een cao komen voor de hele sector, maar dan moet het derde bedrijf, Aviapartner, wel meedoen. FNV is woedend op Aviapartner. Volgens de vakbond hadden onderhandelaars van dat bedrijf onvoldoende mandaat en hebben ze de onderhandelingen gefrustreerd. "Hun gedrag was een belediging voor hun personeel en de FNV. Ze zijn dan ook huiswaarts gestuurd", zegt FNV-onderhandelaar Asmae Hajjari. Volgens haar heeft het dinsdagavond bij de onderhandelingen tot een flinke botsing geleid. "Dat was een vuurwerkmoment." De bond roept het bedrijf op om zich aan te sluiten bij de gemaakte afspraken, anders volgen er acties. Steeds goedkoper Bagageafhandelaars hielden de afgelopen weken werkonderbrekingen. Ze klaagden over de hevige concurrentie tussen de bedrijven, waardoor er op arbeidsvoorwaarden werd bezuinigd. Volgens de FNV is die trend in steeds meer sectoren in de luchtvaart te zien. "Het moet allemaal steeds goedkoper, waardoor er steeds minder geld voor de werknemers is", zegt Leen van der List van FNV Luchtvaart. Volgens hem is de afspraak om tot een sector-cao te komen een historisch moment. "Zo stoppen we de race naar beneden."
vrijdag, 18, mei, 2018
Source: NOS Economie
Twee maanden lang gebeurde er in Italië eigenlijk van alles en niets. De coalitiebesprekingen verliepen ingewikkeld en moeizaam, na de door populisten en rechts gewonnen verkiezingen. Op de financiële markten veroorzaakte het nauwelijks rimpelingen. In het achterhoofd werd rekening gehouden met nieuwe verkiezingen. Maar woensdag veroorzaakten de twee grootste partijen, de Vijfsterrenbeweging en de Lega, plotseling stennis. Een deal was in zicht. Plannen uit het aanstaande regeerakkoord lekten uit. Knalrood De partijen willen doodleuk 250 miljard euro aan staatsschulden doorstrepen, minder geld bijdragen aan de EU en het stabiliteits- en groeipact negeren, dat het begrotingstekort op maximaal 3 procent en de overheidsschuld op 60 procent stelt om de waarde van de euro te borgen. Ze willen inkomstenbelasting en de pensioenleeftijd verlagen en de uitkeringen verhogen. En ze kijken naar een manier om uit de euro te stappen. Explosieve plannen met een enorme impact op de Italiaanse staatsschuld, die nu al ruim 130 procent van het bruto binnenlands product is. Rabobank-econoom Maartje Wijffelaars rekende uit dat al die plannen de schuld omhoog zouden jagen met, jaar in jaar uit, een duizelingwekkende 100 tot 150 miljard euro. Sidderingen trokken daarom door de beurs- en schuldenhandel van de op twee na grootste economie van de eurozone. Koersen op de beurs van Milaan doken omlaag, de rente op Italiaanse staatsleningen schoot omhoog. Kampioen schuld De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het opkoopprogramma van schulden inmiddels 341 miljard euro aan Italiaanse staatsschulden verzameld. Die moeten gewoon worden kwijtgescholden, herstructureren heet dat in jargon, hebben de Vijfsterrenbeweging en de Lega bedacht. Eerlijk zullen we alles in Europa samen delen is de gedachte, dus ook de schuld, die gewoon over de schutting wordt gekieperd. Italië is van oudsher al de grootste schuldenmarkt in de eurozone. Italianen zijn kampioen schulden. Het land torst een staatsschuld mee van 2263 miljard euro. Dat is bijna 132 procent van het bbp. Ter vergelijking: Nederland staat op 56,7 procent. De beurs van Milaan verloor woensdag 2,5 procent, donderdag zwabberde de beurs wat van plus naar min. Vooral bankaandelen moesten het ontgelden en dat waaierde weer uit naar andere beurzen. Banken zijn blootgesteld aan elkaars risico's, op bedrijven en op Italiaanse schulden, hoewel die in de vorige schuldencrisis al flink zijn afgebouwd. Gekkigheid De rente veerde op tot boven 2 procent, de financiële vooruitzichten van het land verslechteren immers. De obligatierente is een soort barometer van het vertrouwen en ingeschatte risico's voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere investeerders. Het zoog ook de rente van Spanje en Portugal mee omhoog. De zuidzijde van het eurogebied blijft een hele kwetsbare regio. De economie in Italië groeit weliswaar, maar ligt met 1,4 procent groei ver achter op veel andere landen. De eurozone kent gemiddeld een groei van 2,5 procent. De werkloosheid is met bijna 11 procent een van de hoogste van de eurolanden. Vijfsterren en Lega susten de boel een beetje. Het ging om een oude, achterhaalde versie, werd gezegd, maar de markten zijn er niet gerust op. Ze hangen tussen angst voor echte gekkigheid en de gebruikelijke Italiaanse drukte en opwinding. Italië zal misschien niet zo snel uit de euro stappen, maar eurofieler wordt het er zeker niet op, alleen maar eurosceptischer.
vrijdag, 18, mei, 2018
Source: NOS Economie
De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega verwachten vanavond een coalitieakkoord te sluiten. Volgens Luigi Di Maio, de leider van M5S, moeten de twee partijen "nog wat kleine details" uitwerken. Daarmee is Italië weer een stap dichter bij een nieuwe regering. Di Maio en Lega-leider Matteo Salvini zaten vandaag opnieuw uren bij elkaar. Over een nieuwe premier zijn ze het nog niet eens geworden. De twee partijen verwachten in de komende dagen met een naam te komen. Een mogelijk vertrek van Italië uit de euro komt volgens een bron uit de Vijfsterrenbeweging niet in het akkoord voor. Iets waar de financiële markten en ook Brussel zich zorgen over maken. Wel zouden de twee partijen minder Europese fiscale regels willen. Onrust op de financiële markten Uit een concept-akkoord dat eerder deze week uitlekte, zou blijken dat de partijen bepaalde belastingen willen schrappen, uitkeringen willen verhogen en een pensioenmaatregel willen schrappen. Dat zou het land miljarden euro's kosten, terwijl Italië al een hoge staatsschuld heeft. De conceptversie van het akkoord zorgde voor onrust op de financiële markten. De beurzen sloten in de min en tegelijkertijd steeg de rente op Italiaanse staatsleningen. M5S en Lega probeerden de commotie meteen te sussen door te zeggen dat het concept-akkoord een verouderde versie was. Eurosceptisch Als er definitief een akkoord is, zal dat nog worden voorgelegd aan de achterban van de twee partijen. Ook de Italiaanse president moet er nog zijn goedkeuring voor geven. Hij zal uiteindelijk ook de nieuwe premier benoemen. De huidige premier Paolo Gentiloni zei vandaag dat EU-leiders zich zorgen maken over de toekomst van Italië. "Zorgen die ik persoonlijk ook voel." Gentiloni is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar Europese regeringsleiders bijeen zijn voor een top. M5S en Lega zijn beide geen fan van de EU. Italië stevent af op de meest eurosceptische regering die een oprichter van de EU ooit heeft gekend, zei correspondent Mustafa Marghadi eerder. "Er breken onzekere tijden aan wat betreft de toekomst van Italië in Europa."
donderdag, 17, mei, 2018
Source: NOS Economie
De partijkantoren van VVD, D66 en CDA zijn vandaag bezet door ruim 300 leden van vakbond FNV. Zij willen dat de regering soepeler omgaat met de rekenregels voor pensioenen, zodat de pensioenuitkeringen na jaren van stilstand weer kunnen meegroeien met de economie. De FNV vindt dat Nederland te streng is voor pensioenfondsen. Kort gezegd moeten die fondsen in Nederland altijd meer geld in kas houden dan regels van de Europese Unie voorschrijven. Meer geld in kas betekent weliswaar dat pensioenfondsen minder risico lopen niet aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, maar ook dat ouderen minder geld krijgen. Volgens de FNV scheelt dat zo'n 20 procent. Verder is de FNV boos over de hervorming van het pensioenstelsel. Het kabinet wil dat iedereen een eigen pensioenpotje krijgt, met daarin de pensioenen van verschillende werkgevers. Overzichtelijk misschien, maar volgens de FNV kosten de hervormingen de pensioengerechtigden te veel geld. Pensioendebat De vakbond wil een rol krijgen aan de onderhandelingstafel over pensioenen. "De overheid spreekt enkel met pensioenexperts en niet met de betrokkenen." De bezettingsactie duurde ongeveer een uur en werd gehouden in aanloop naar een debat in de Tweede Kamer over de pensioenen. Ongeveer tweehonderd actievoerders van FNV volgen dat debat vanavond in de Kamer.
donderdag, 17, mei, 2018
Source: NOS Economie
Wie van zijn gasaansluiting af wil, hoeft de rekening voor het afsluiten daarvoor niet zomaar te accepteren. De landelijke Geschillencommissie heeft een Amsterdammer in het gelijk gesteld die een rekening van 605 euro van netbeheerder Liander niet wilde betalen. De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere klanten die van het gas af willen. Netbeheerders maken kosten bij het afsluiten van een gasaansluiting en daar krijgt de klant een rekening voor. Liander stuurde een rekening van 605 euro, onder meer voor het compleet weghalen van de aansluiting. Volgens de klant kon hij prima van het gas worden afgesloten zonder dat de aansluiting uit zijn huis werd gehaald. Liander vindt dat de aansluiting helemaal weg moet voor de veiligheid en dat de klant daaraan mee moet betalen. De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. Liander en de klant moeten er nu samen uitkomen wat wel een redelijk bedrag is. Volgens een eigen berekening van de klant is dat 138 euro. Er zijn nu nog ruim 7 miljoen gasaansluitingen in Nederland. Het kabinet wil voor 2050 dat alle huizen in Nederland van het gas af zijn.
donderdag, 17, mei, 2018
Source: NOS Economie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *