Economie

 

  Mobiele pinautomaten        MijnDomeinAuto     OfficeDeals     NHA Thuisstudie       Bekijk nu
De 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Dit nieuwe btw-nummer bevat geen privacy-gevoelige informatie meer. Nu bestaat het nummer namelijk uit het burgerservicenummer (bsn). De ondernemers vermelden dit nummer op hun facturen en websites en zijn zo een makkelijk slachtoffer van identiteitsfraude en andere privacyschendingen. De overheid kreeg om deze reden in juli van de Autoriteit Persoonsgegevens de opdracht om de btw-nummers van eenmansbedrijven te veranderen. Belastingdienst De datum van 1 januari 2019 werd om praktische redenen door de Belastingdienst, die de btw moet kunnen blijven heffen, niet gehaald. Het wordt nu dus een jaar later. In de interne administratie van de Belastingdienst blijft het oude btw-nummer met bsn bestaan, maar de privacy daarvan is gewaarborgd, zegt staatssecretaris Snel van Financiën.
woensdag, 19, december, 2018
Source: NOS Economie
Op het loonstrookje dat werknemers in januari krijgen, staat 1 tot 2,5 procent meer netto loon dan op het loonstrookje van december. De loonstijging is lager dan verwacht, maar volgens minister Koolmees gaan veruit de meeste Nederlanders er toch op vooruit. Werkenden gaan minder inkomstenbelasting betalen, terwijl de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog gaan. Vooral mensen met een middeninkomen (tussen de 35.000 en 70.000 euro per jaar) profiteren daarvan. Volgens Koolmees gaan ook gepensioneerden en mensen met een bijstandsuitkering erop vooruit. In 2019 gaan veel prijzen stijgen, vooral door de verhoging van het lage BTW-tarief en de energiebelasting. Koolmees stelt dat de meeste huishoudens door het hogere netto loon gecompenseerd worden voor die prijsstijgingen. "Naar schatting gaat 96 procent van de huishoudens erop vooruit." De koopkrachtstijging is in doorsnee 1,6 procent ten opzichte van 2018, blijkt uit de berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Koolmees houdt wel een slag om de arm: "Niemand kan natuurlijk precies voorspellen wat een nieuw jaar brengt. Niet alleen kabinetsbeleid, maar ook de ontwikkeling van de economie heeft impact op deze koopkrachtberekeningen."
woensdag, 19, december, 2018
Source: NOS Economie
De Vegetarische Slager, de fabrikant van vleesvervangers, wordt overgenomen door levensmiddelengigant Unilever. Hoeveel Unilever betaalt, houden de twee bedrijven geheim. Vegetariër Jaap Korteweg richtte in 2007 De Vegetarische Slager op. Het bedrijf verkoopt vleesvervangers die het makkelijker moeten maken om over te stappen van vlees naar vegetarisch. "Wij willen wereldwijd gaan", aldus Korteweg. "Het internationale netwerk van Unilever in 190 landen geeft ons hiervoor alle mogelijkheden." De producten van De Vegetarische Slager worden nu in ruim 17 landen verkocht. Dat moeten er dus veel meer worden. "Met deze samenwerking laten we de missie van De Vegetarische Slager wereldwijd groeien en versnellen we onze strategische koers richting meer plantaardig eten", aldus Unilever. Vegetarische balletjes De overname betreft de fabriek in Breda, het restaurant in Den Haag en de marketing & salesorganisatie in Utrecht. De 90 mensen die nu bij De Vegetarische Slager werken kunnen allemaal blijven. De twee bedrijven werkten sinds 2016 al samen, toen ze 'Vegetarische Gehacktballetjes' in pinda- en tomatensaus op de markt brachten onder het Unox-merk. Onlangs bracht Unox zelf al een vegetarische variant op de rookworst op de markt.
woensdag, 19, december, 2018
Source: NOS Economie
De Nederlandse economie draait nog steeds goed, maar het hoogtepunt is voorbij. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vanochtend in haar economische voorspellingen voor volgend jaar. Het gaat in 2019 uit van een groei van 2,2 procent. Na groeipercentages van 2,9 procent in 2017 en 2,6 procent dit jaar, lijkt de piek van de groei daarmee achter de rug. De CPB-cijfers zijn belangrijk, want het kabinet gebruikt ze bij het maken van nieuw beleid. Wel groeit de economie nu voor het vierde jaar op rij harder dan het gemiddelde in de rest van Europa. Tegenover de Nederlandse groei van 2,6 procent scoort de eurozone 2 procent. Ook volgend jaar zijn de cijfers in het voordeel van Nederland: 2,2 procent groei tegenover 1,7 procent in de eurozone. Te weinig personeel De onzekerheden die de economie negatief kunnen beïnvloeden, zijn groot. In het buitenland gaat het dan om de ontwikkelingen rondom het handelsconflict tussen de VS en China, de brexit, de Italiaanse begroting en demonstraties in Frankrijk. In ons land kan de groei lager uitvallen als bijvoorbeeld geplande overheidsuitgaven niet doorgaan. Ook de krapte op de arbeidsmarkt is een probleem. Veel bedrijven - bijvoorbeeld in de bouw - merken dat zij minder kunnen groeien doordat er te weinig handen zijn om het werk te verrichten. "De cijfers zijn nog steeds mooi. De arbeidsdeelname van mensen en de werkloosheid zijn weer terug naar de niveaus van voor de grote recessie. Maar de vooruitzichten worden wel minder rooskleurig", zegt CPB-directeur Laura van Geest in een reactie. Nationale schuld daalt Het CPB denkt verder dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 3,6 procent, van 3,9 procent dit jaar. De inflatie wordt wel flink hoger met 2,4 procent volgend jaar tegen 1,6 dit jaar. Dat komt vooral door de stijging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De lonen gaan echter ook omhoog en de koopkracht verbetert volgend jaar met 1,6 procent. Het gaat volgens het planbureau ook goed met de overheidsfinanciën. De nationale schuld daalt volgend jaar naar 48,9 procent van het bruto binnenlands product. Verder heeft de overheid voor het derde jaar op rij een begrotingsoverschot van minimaal 1 procent. Afgelopen dagen concludeerden De Nederlandsche Bank en Rabobank ook al dat de groei van de economie iets afneemt. Al is het CPB iets positiever dan De Nederlandsche Bank, die groeipercentages van 2,5 procent dit jaar en 1,7 procent voor de jaren 2019 en 2020 voorspelt.
woensdag, 19, december, 2018
Source: NOS Economie
Geld dat gemeentes sinds 2015 krijgen voor studenten die door een arbeidsbeperking niet kunnen werken komt nauwelijks bij die studenten terecht. Dat meldt staatssecretaris van Sociale Zaken Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag pleitte de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) al voor een verhoging van de maandelijkse studietoelage voor studenten met een functiebeperking. Er moet wat de bond betreft een eind komen aan de verschillen in bedragen die gemeentes uitkeren. Vorig jaar kregen gemeentes in totaal 29 miljoen euro van het Rijk om aan studenten met een arbeidsbeperking te besteden. Maar bij die studenten kwam nog geen twee miljoen euro terecht. Geld naar andere zaken Ook in 2015 en 2016 kwam minder dan tien procent van het geld dat gemeentes kregen voor de studietoelages bij studenten met arbeidsbeperking terecht. Omdat het geld niet geoormerkt was, is het mogelijk dat gemeentes het geld aan andere zaken besteed hebben. Sinds 2015 mogen Nederlandse gemeenten zelf bepalen hoeveel geld zij uitkeren aan studerende inwoners die door hun functiebeperking niet of nauwelijks kunnen werken naast hun studie. Vorig jaar kregen studenten gemiddeld 110 euro per maand als toelage, dat is de helft van wat ze in 2010 kregen. Toen was het nog zo geregeld dat de toelages onder het Rijk vielen in plaats van de gemeentes. Grote verschillen Ook blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er grote verschillen zijn in de toelage die studenten met een arbeidsbeperking krijgen. Ongeveer een derde van de gemeentes keert minder dan 100 euro per student aan toeslag uit. Zeventien procent van de gemeentes geeft een toeslag van meer dan 300 euro per maand. Die verschillen komen ook naar voren uit onderzoek van de LSVb. Een van de verklaringen voor het niet uitgeven van het geld voor studietoeslagen zou zijn dat de doelgroep moeilijk te bereiken is voor gemeenten. Regeling wordt aangepast Voor de staatssecretaris zijn deze cijfers aanleiding om te kijken hoe de individuele studietoeslag het beste kan worden aangepast. In het voorjaar verwacht zij de Kamer hier duidelijkheid over te kunnen geven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de uitkomsten van het onderzoek "reden genoeg om met elkaar in discussie te gaan". De VNG wil dat de regeling effectiever wordt.
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair en Tesla-topman Elon Musk, krijgt een half miljard dollar van investeerders, melden anonieme bronnen aan The Wall Street Journal. De deal zou voor het einde van het jaar worden beklonken. Het raketbedrijf wil de investering gebruiken om een satellietnetwerk op te zetten, dat Starlink heet. Hiermee wil Musk wereldwijd goedkoop breedbandinternet aanbieden, dat via satellieten naar de aarde wordt gezonden. Duizenden satellieten Hiervoor moet SpaceX meer dan 4000 satellieten in een baan om de aarde brengen. Uiteindelijk is het doel om dit aantal te verhogen naar 11.000, maar daarvoor heeft het bedrijf volgens berekeningen meer dan 10 miljard dollar nodig. Het grootste satellietnetwerk op dit moment omvat 65 satellieten, schrijft de zakenkrant. Inclusief deze investering heeft SpaceX dan 2,5 miljard dollar ontvangen. Investeerders gaan ervan uit dat het bedrijf straks van 30,5 miljard dollar waard is. Wiet roken De financieringsronde is goed nieuws voor Musk. Hij kan hiermee laten zien dat investeerders ondanks een bewogen jaar genoeg vertrouwen in hem hebben om grote sommen geld in zijn ruimtevaartbedrijf te te steken. Musk kwam dit jaar meerdere keren in opspraak. Zo leidde zijn twittergedrag ertoe dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC hem het voorzitterschap van de raad van commissarissen van Tesla ontnam. De perikelen rond Musk raakten vooral het autobedrijf, maar onlangs kondigde NASA wel een onderzoek aan naar de werkcultuur binnen SpaceX nadat Musk wiet had gerookt tijdens de podcast The Joe Rogan Experience. Volgens The Washington Post stuitte het gedrag van Musk, wiet roken, mensen binnen NASA tegen de borst.
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie
Het lage btw-tarief gaat op 1 januari van 6 naar 9 procent. Op boodschappen en consumpties in horecagelegenheden scheelt dat een paar cent. "Producten als een kopje koffie gaan dan van 2 euro naar 2,06", zegt staatssecretaris Snel van Financiën. Het kabinet rekent op de website voor: "Per 100 euro aan boodschappen 2,83 euro erbij." Maar Snel houdt er rekening mee dat er nog meer bij komt voor de consument. "In het verleden hebben we gezien dat ondernemers gebruik maken van de btw-verhoging om de prijzen te laten stijgen. Ik hoop natuurlijk dat ze dat niet doen. " De vraag is of die hoop terecht is. Nu al geven ondernemers aan dat zij de btw-verhoging wel degelijk zullen aangrijpen om de prijzen met meer dan 3 procent te verhogen. Niet voor niets "Het knippen wordt volgend jaar duurder", zegt Mirjam Jansen van Mirjam's Haarmode in Almere. "Eenvoudige behandelingen gaan met 50 cent of een euro omhoog, de uitgebreidere behandelingen natuurlijk iets meer." Zij verwacht een prijsstijging door te voeren van 5 procent. Dat is meer dan de btw-verhoging, maar dat is niet voor niets, legt de ondernemer uit. "Alles wordt voor ons ook duurder. De energierekening, de salarissen. We zijn jaren niet omhoog gegaan maar nu moet je wel mee." Nu moet het Ook horecagelegenheden moeten hun prijslijsten aanpassen. Wil Knemeijer van Willy's Lunchroom: "Ik denk dat we nu al aan een prijsverhoging zitten van tien procent. Eieren, kaas, brood, je wilt gewoon niet weten wat het extra kost." Een tosti gaat van 2,75 euro naar 3 euro of 3,10 euro. Een kop koffie van 2 euro naar 2,25. "Wij zijn de afgelopen jaren heel summier geweest met de prijsverhogingen", zegt Wilma. "Met een slechte economie moet je een beetje rustig aandoen. Maar nu moet het, omdat gewoon alles duurder wordt. De energierekening gaat al met 60 euro per maand omhoog." Mirjam Jansen en Wil Knemeijer leggen uit wat de btw-verhoging betekent: Meer inkomen Het kabinet kiest voor een btw-verhoging om de belasting op 'verbruik' te verhogen zodat de belasting op loon en winst omlaag kan. Iedereen zou volgend jaar dus meer inkomen over moeten houden, zodat de btw-verhoging geen probleem is. Staatssecretaris Snel heeft wel begrip voor extra prijsverhogingen door bedrijven, als maar duidelijk is waar ze vandaan komen. "Het kan heel goed dat een ondernemer zegt: 'ik heb al heel lang de prijzen niet verhoogd', maar als ze zeggen dat alles nu door de btw komt is dat onterecht." Ondernemers moeten duidelijk zijn over hun prijsverhogingen, zegt de staatssecretaris: Rare bedragen Het is overigens nog niet te overzien welke ondernemers een prijsverhoging doorvoeren en welke niet. Sommige ondernemers zullen de prijzen zelfs proberen gelijk te houden. Uit concurrentieoverwegingen, maar ook omdat je met een paar cent prijsverhoging op rare bedragen uitkomt. Snel: "Ik snap wel dat 2,06 euro voor een kop koffie een apart bedrag is, maar de schuld geven aan de btw terwijl je de prijs met 50 cent omhoog gooit, dat zou een beetje onterecht zijn." Na de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer vandaag in met de btw-verhoging uit het Belastingplan 2019. Voor stemden de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, en de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Tegen stemden PVV, SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en 50Plus.
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie
Eneco, de laatste grote energiemaatschappij die nog in overheidshanden is, gaat in de verkoop. Dat hebben de aandeelhouders en het bestuur van het bedrijf besloten. Eneco is nu nog in handen van 53 gemeenten. Rotterdam (31,69%) en Den Haag (16,55%) zijn de grootste aandeelhouders. Het plan om Eneco te privatiseren bestaat al langer, maar er kwam onenigheid over tussen de raad van bestuur, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Afgelopen zomer greep de rechter in en stelde een nieuwe president-commissaris aan. Gecontroleerde veiling Eneco zal worden verkocht via een zogeheten gecontroleerde veiling. Daarbij kunnen geïnteresseerde partijen in opeenvolgende rondes bieden op het bedrijf. Op die manier hopen de aandeelhouders een zo hoog mogelijke prijs te ontvangen voor Eneco. De verkopende gemeenten kunnen ook eisen stellen aan de koper wat betreft duurzaamheid en werkgelegenheid. "De aandeelhoudende gemeenten zijn blij dat alle betrokken partijen er nu echt klaar voor zijn om Eneco te verkopen en dat er overeenstemming bestaat over de manier waarop", zegt de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser, voorzitter van de aandeelhouderscommissie. De waarde van Eneco wordt geschat op 2,5 à 3 miljard euro, dus de verkoop kan gemeente Rotterdam (met 31,69 procent van de aandelen) bijna een miljard euro opleveren. De twee andere grote energiebedrijven in Nederland, Nuon en Essent, werden al jaren geleden verkocht. In 2009 kwam Nuon in handen van het Zweedse Vattenfall. Dat leverde gemeenten en provincies toen 10 miljard euro op. Essent werd ook in 2009 verkocht, aan het Duitse RWE. Die verkoop leverde gemeenten en provincies 8,3 miljard euro op.
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie
De maandelijkse studietoelage voor studenten met een functiebeperking moet omhoog. Ook moet het afgelopen zijn met de verschillen in hoogte van deze bedragen die nu nog per gemeente worden vastgesteld. Dat bepleit de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een onderzoeksrapport. Nu is er volgens de studentenvakbond sprake van willekeur. Daardoor gebeurt het dat een student met een functiebeperking, zoals een chronische ziekte, in Zwolle 310 euro per maand ontvangt, en in de gemeente Heerlen maar 31 euro. Onderlinge verschillen De individuele studietoelage is een financiële tegemoetkoming voor studenten met een functiebeperking die naast hun studie niet of nauwelijks kunnen werken. Maar de toekenning ervan loopt niet goed sinds het Rijk zorgtaken overhevelde naar gemeenten, zegt de Lsvb. De studentenvakbond constateert dat er nu geen eenduidige procedure is voor de studietoelage-aanvraag. En ook over de hoogte van bedragen bestaat onduidelijkheid. "Studenten weten hierdoor niet meer waar ze aan toe zijn en dat is problematisch", zegt voorzitter Carline van Breugel. Het is nu in veel gevallen bovendien te ingewikkeld voor deze groep studenten om een procedure-aanvraag te doen, laat staan om rond te komen van het maandelijkse bedrag. Dat verschilt soms honderden euro's, afhankelijk van de gemeente waarin studenten wonen. Dat heeft tot gevolg dat in één klas twee studenten met een functiebeperking verschillende bedragen kunnen ontvangen, alleen maar omdat zij in verschillende gemeenten wonen. "Geld dat er wel is, wordt door verschillende gemeenten niet volledig uitgekeerd", zegt Van Breugel. "Terwijl studenten met een beperking een kwetsbare groep zijn. Hoe moeilijker je het ze maakt, hoe minder inkomen ze hebben. Als je een functiebeperking hebt zoals een bepaalde mate van autisme of als je in een rolstoel zit, en je moet allerlei balies af, dan is dat een probleem." Gemeente Utrecht Het is niet de eerste keer dat de LSVb alarm slaat. Sinds 2015 heeft de vakbond acties georganiseerd met als doel de toeslagen te verhogen. De vakbond stuurde een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om aandacht te vragen voor het probleem, en probeerde vorig jaar met een campagne in samenwerking met CNV jongeren studenten aan gemeenteraadsleden te koppelen. Zo wilden ze bereiken dat de toeslag omhoog ging. Maar volgens een rondgang van de LSVb is er sindsdien maar één gemeente die dit daadwerkelijk heeft gedaan. De financiële tegemoetkoming van de gemeente Utrecht voor studenten met een beperking wordt per 1 januari verdubbeld naar 200 euro per maand. Een stap in de goede richting, vindt de LSVb. Centralisatie De LSVb wil studenten met een functiebeperking beter voorlichten en helpen bij de aanvraagprocedures. Ook hoopt het op reactie vanuit de politiek. "De zorgtaak moet weer worden gecentraliseerd, want de gemeenten hebben er geen grip op. DUO zou de taak op zich moeten nemen en we verwachten dat de politiek dat ondersteunt. Er zijn nu immers miljoenen die niet worden uitgegeven en waar wel een bestemming voor is."
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie
De financiële buffers bij banken moeten hoger, de beloningsregels scherper, en consumenten moeten beter beschermd worden tegen buitensporige kredieten en te hoge hypotheekschulden. Dat staat in de agenda financiële sector die minister Hoekstra aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de sector is er nog een hoop te doen om de dienstbaarheid aan burgers en bedrijven te verbeteren, vindt het kabinet. De agenda van minister Hoekstra bevat actiepunten om de sector stabieler, meer integer en duurzamer te maken. Vertrouwen De ING-affaires rond de salarisverhoging en het falend toezicht op witwassen maken duidelijk dat de banken er nog niet zijn. Het vertrouwen in banken is laag. Het kabinet wil onder meer de beloningsregels aanscherpen. Zo mag een beloning in aandelen vijf jaar lang niet verzilverd worden om snelle winst onmogelijk te maken. Voor salarisverhogingen moet meer verantwoording afgelegd worden en maatschappelijk draagvlak worden gezocht. Als een bank onverhoopt in problemen komt en staatssteun nodig heeft, moet het mogelijk zijn om een deel van de vaste beloning terug te vorderen, de zogeheten claw back. Flitskrediet Daarnaast moeten consumenten beter beschermd worden tegen overmatige schulden. Meer dan een kwart van de kopers op afbetaling (de verzendhuiskredieten) heeft een betalingsachterstand. En er moet een reclameverbod komen voor flitskredieten met buitensporige leenvoorwaarden. In een reactie geeft de Nederlandse Vereniging van Banken steun aan de plannen. "We hebben zelf al gepleit voor een aanscherping van de code banken op het punt van de beloningen. De minister maakt daar nu wet van", zegt voorzitter Chris Buijink. Het plan voor een claw back, het terughalen van salaris, vindt de NVB "niet nuttig". "Er zijn genoeg wettelijke middelen. Mensen kunnen vervolgd worden en het salaris kan worden verlaagd. Maar eenmaal toegekend vast salaris uit het verleden terughalen, kan Europees wettelijk niet", zegt de NVB.
dinsdag, 18, december, 2018
Source: NOS Economie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *