De elektrische fiets met trapondersteuning

Een elektrische fiets met trapondersteuning zorgt ervoor dat trappen makkelijker en lichter gaat. Dat komt door de elektromotor. Die zit in het voor- of achterwiel of bij de trapas. Deze trapondersteuning is begrensd, meestal tot 25 km per uur.
Een accu, die je thuis oplaadt, voorziet de elektromotor van energie. De accu kunt u bij elk willekeurig stopcontact opladen. Bij veel elektrische fietsen kan de accu zelfs van de fiets gehaald worden, zodat u niet de gehele fiets aan het stopcontact hoeft aan te sluiten. Ook zonder accu kunt u de elektrische fiets gewoon gebruiken, de trapondersteuning werkt dan echter niet meer.

 

 

De aandrijving kan op drie verschillende manieren.

Het voorwiel
Voordelen:   Vrije versnellingskeuze en naafversnelling op achterwiel mogelijk. Goede gewichtsverdeling.
Nadeel:        Kan slippen bij nat wegdek of bladeren. De fiets is direct herkenbaar als elektrische fiets.

Het achterwiel
Voordelen:    Altijd goede grip, de fiets is niet direct herkenbaar als E-bike.
Nadelen:      Maar twee versnellingsvarianten mogelijk.

De trapas
Voordelen:    Vlotte aandrijving en hoge hellingcapaciteit. Wielen zijn makkelijk in en uit te bouwen.
Nadelen:       Meestal iets langer frame.

 

Onderhoud

Een elektrische fiets heeft nauwelijks meer onderhoud nodig dan een gewone fiets. Het grote verschil zit hem echter in de accu. Deze is nogal gevoelig voor lage temperaturen. Als het flink koud is, zal de accu veel sneller leeg zijn. Wanneer uw fiets in een onverwarmde schuur staat, is het verstandig om de accu binnen te laden en te bewaren.

 

Minder belasting, leuker én gemakkelijker.

Nee, niet minder belasting betalen, maar een elektrische fiets geeft minder belasting voor uzelf. Een elektrische fiets is  een uitermate gezond alternatief als je om gezondheidsredenen niet meer zwaar belast mag fietsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reuma of hart- en vaatziekten. Een elektrische fiets is ook een goed alternatief voor het openbaar vervoer en de scooter. De e-bike is naast het dagelijkse gebruik, geschikt voor lange afstanden en het beklimmen van heuvels en bergen. Je fietst net als op een gewone fiets, maar een elektrische fiets geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker en lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug.
Een reikwijdte van 50 tot 100 km is tegenwoording probleemloos haalbaar. Er zijn E bikes die een actieradius van meer dan 100 km halen. Dit is ook afhankelijk van de bandenspanning, gewicht berijder, tegenwind en wegdek.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *