Curry oogst veel bijval na verbale twist met president Trump

Stephen Curry, de sterspeler van de Amerikaanse basketbalkampioen Golden State Warriors die in een verbale twist met president Donald Trump verzeild is geraakt, heeft dit weekend tal van steunbetuigingen ontvangen uit de sportwereld. “Ik werd zaterdag wakker met ontzettend veel berichten op mijn telefoon, maar ik had geen idee waarom.”

De 29-jarige ‘Warrior’ zei vrijdag op een persconferentie dat hij niet op bezoek wilde bij Trump. Het is traditie dat de kampioensteams van de vier grote Noord-Amerikaanse sporten – honkbal, basketbal, American football en ijshockey – een ontvangst krijgen op het Witte Huis.

Curry, die zich al meermalen kritisch heeft uitgelaten over president Trump, liet onlangs weten dat hij niet stond te springen om een dergelijk bezoek. Dat schoot de president in het verkeerde keelgat.

“Een bezoek aan het Witte Huis zou een grote eer moeten zijn. Stephen Curry twijfelt, dus de uitnodiging is ingetrokken”, aldus Trump via Twitter. In één ademtocht riep Trump clubeigenaren op om alle spelers te ontslaan die niet voldoende respect tonen voor Amerikaanse tradities.

“Onwerkelijk”, reageerde Curry een dag later, bij de eerste seizoenstraining van Golden State Warriors. “Ik weet niet waarom hij mij specifiek noemt, maar ik vind het vreemd dat een wereldleider zoiets zegt.”

Verklaring van Warriors

De vraag of de Warriors dit jaar naar het Witte Huis zouden gaan, hing al een paar maanden in de lucht, aangezien veel spelers en ook coach Steve Kerr zich de voorbije maanden vaak kritisch hadden uitgelaten over Trump.

Na het intrekken van de uitnodiging door de president ontving Curry steunbetuigingen van zowel zijn eigen club als andere sporters. Golden State Warriors reageerde met een korte verklaring. “Er is niets Amerikaanser dan vrijheid van meningsuiting. Zeker als het gaat om belangrijke zaken.”

Volgens de Warriors besloot Trump de uitnodiging al in te trekken voordat de club met het Witte Huis kon overleggen over een mogelijk bezoek.

“Dat is jammer, want in februari komen we sowieso naar Washington. We zullen dan van de gelegenheid gebruikmaken om gelijkheid, diversiteit en begrip te vieren met iedereen die dat wil. Dat zijn ook waarden die passen bij onze organisatie.”

Nietsnut

Curry waardeerde het zeer dat ook collega-basketballers, met name via sociale media, hun steun uitspraken. Zo noemde LeBron James Trump een “nietsnut” op Twitter.

“Steph Curry heeft al aangegeven dat hij niet zou gaan. Dus is er geen uitnodiging om in te trekken. Naar het Witte Huis gaan was een eer totdat jij (Trump, red.) kwam”, aldus de drievoudig NBA-kampioen.

Curry: “Ik vind het heel moedig van hem dat hij zich zo uitspreekt. Iemand als LeBron heeft zo veel te verliezen. En niet alleen LeBron. We reageren nu namens een heleboel mensen.”

“Het is niet mijn bedoeling om ons land te verdelen”, aldus Curry. “We proberen iedereen bij elkaar te brengen om te spreken over liefde, saamhorigheid en gelijkheid.”

Bron: NOS Sport Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *